VÁNOČKA

Aktualizováno: 17. 1.


Tradiční vánočka jako královna svátečního stolu bez které si to neumím představit. Vyzkoušejte si ji upéct ve zdravé podobě. Zamilujete si ji.

Lepší veganskou vánočku jsem nejedla.

Seznam ingrediencí


  • 500 g hladké špaldové mouky

  • 100 g pohankové mouky

  • ½ balíčku vanilkového pudinku

  • 300 ml rostlinného mléka (ovesné)

  • 140 g třtinového cukru

  • 1 kostka droždí (42 g)

  • 150 ml kokosového oleje

  • 1 ČL soli

  • Citrónová kůra

  • Špetka muškátového květu

  • Hrst rozinek

  • Několik kapek vanilkového aroma

  • 1 HR drcených mandlí



Postup


1. Nejprve si vyrobíme kvásek. V ruce rozdrtíme droždí (celou kostku), dáme do většího

hrnku.

Přidáme polévkovou lžíci cukru a 50 ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek na

teplém

místě cca 15 minut.

2. V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl, citrónovou kůru, muškátový květ, pudinkový

prášek,

rozinky a mandle. Vše důkladně promícháme.

3. Do mísy přidáme vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozehřátý kokosový olej,

vanilkové aroma a vypracujeme těsto, které zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme

utěrkou a necháme1hodinu kynout na teplém místě.

4. Na moukou vysypaném válu těsto rozdělíme na devět dílů z kterých uválíme copy.

Nejprve zapleteme ze čtyř dílů cop a na konce dáme špejle, aby se nám nerozpletly

(pleteme na pečícím plechu s pečícím papírem, abychom vánočku nepřenášeli) .

5. Pak zapleteme cop ze tří kusů a položíme na upletený čtyř-cop.

Tím vytvoříme druhou vrstvu vánočky.

6. Ze dvou zbývajících kusů zapleteme cop a položíme na druhou vrstvu (tří-cop).

Na konece vánočky dáme špejle.

7. Vánočku potřeme kokosovým olejem a posypeme mandlemi.

8. Pečeme 10 minut/180 0 C a 35-40 minut/160 0 C

4 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše