VÁNOČKA
- Simply Vegan
- 8. 1. 2022
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 17. 1. 2022

Tradiční vánočka jako královna svátečního stolu bez které si to neumím představit. Vyzkoušejte si ji upéct ve zdravé podobě. Zamilujete si ji.
Lepší veganskou vánočku jsem nejedla.
Seznam ingrediencí
500 g hladké špaldové mouky
100 g pohankové mouky
½ balíčku vanilkového pudinku
300 ml rostlinného mléka (ovesné)
140 g třtinového cukru
1 kostka droždí (42 g)
150 ml kokosového oleje
1 ČL soli
Citrónová kůra
Špetka muškátového květu
Hrst rozinek
Několik kapek vanilkového aroma
1 HR drcených mandlí

Postup
1. Nejprve si vyrobíme kvásek. V ruce rozdrtíme droždí (celou kostku), dáme do většího
hrnku.
Přidáme polévkovou lžíci cukru a 50 ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek na
teplém
místě cca 15 minut.
2. V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl, citrónovou kůru, muškátový květ, pudinkový
prášek,
rozinky a mandle. Vše důkladně promícháme.
3. Do mísy přidáme vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozehřátý kokosový olej,
vanilkové aroma a vypracujeme těsto, které zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme
utěrkou a necháme1hodinu kynout na teplém místě.
4. Na moukou vysypaném válu těsto rozdělíme na devět dílů z kterých uválíme copy.
Nejprve zapleteme ze čtyř dílů cop a na konce dáme špejle, aby se nám nerozpletly
(pleteme na pečícím plechu s pečícím papírem, abychom vánočku nepřenášeli) .
5. Pak zapleteme cop ze tří kusů a položíme na upletený čtyř-cop.
Tím vytvoříme druhou vrstvu vánočky.
6. Ze dvou zbývajících kusů zapleteme cop a položíme na druhou vrstvu (tří-cop).
Na konece vánočky dáme špejle.
7. Vánočku potřeme kokosovým olejem a posypeme mandlemi.
8. Pečeme 10 minut/180 0 C a 35-40 minut/160 0 C
Comments