Tradiční vánočka jako královna svátečního stolu bez které si to neumím představit. Vyzkoušejte si ji upéct ve zdravé podobě. Zamilujete si ji.
Lepší veganskou vánočku jsem nejedla.
Seznam ingrediencí
500 g hladké špaldové mouky
100 g pohankové mouky
½ balíčku vanilkového pudinku
300 ml rostlinného mléka (ovesné)
140 g třtinového cukru
1 kostka droždí (42 g)
150 ml kokosového oleje
1 ČL soli
Citrónová kůra
Špetka muškátového květu
Hrst rozinek
Několik kapek vanilkového aroma
1 HR drcených mandlí
Postup
1. Nejprve si vyrobíme kvásek. V ruce rozdrtíme droždí (celou kostku), dáme do většího
hrnku.
Přidáme polévkovou lžíci cukru a 50 ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek na
teplém
místě cca 15 minut.
2. V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl, citrónovou kůru, muškátový květ, pudinkový
prášek,
rozinky a mandle. Vše důkladně promícháme.
3. Do mísy přidáme vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozehřátý kokosový olej,
vanilkové aroma a vypracujeme těsto, které zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme
utěrkou a necháme1hodinu kynout na teplém místě.
4. Na moukou vysypaném válu těsto rozdělíme na devět dílů z kterých uválíme copy.
Nejprve zapleteme ze čtyř dílů cop a na konce dáme špejle, aby se nám nerozpletly
(pleteme na pečícím plechu s pečícím papírem, abychom vánočku nepřenášeli) .
5. Pak zapleteme cop ze tří kusů a položíme na upletený čtyř-cop.
Tím vytvoříme druhou vrstvu vánočky.
6. Ze dvou zbývajících kusů zapleteme cop a položíme na druhou vrstvu (tří-cop).
Na konece vánočky dáme špejle.
7. Vánočku potřeme kokosovým olejem a posypeme mandlemi.
8. Pečeme 10 minut/180 0 C a 35-40 minut/160 0 C
Commentaires