Co je vlastně Seitan? Seitan je rostlinná bílkovina, oblíbená náhražka
masa pro vegany a makrobiotiky. Získává se z pšeničné mouky vyplavováním škrobu. Tím se zachová
pšeničný lepek.
Plněný paprikový lusk zdravě a chutně
Seznam ingrediencí
Náplň:
6 ks zelených paprik
400 g seitánky (koupíme v Glóbusu BIO)
1 ½ HR uvařené rýže
2 stroužky česneku
50 cl sójové omáčky
Sůl
Omáčka:
1 ks mrkve
2 PL olivového oleje
1 ks cibule
1 ks zeleninový bujón
Rajčatový protlak
Citrónová šťáva
Třtinový cukr, pepř celý, nové koření, bobkový list, sůl
Postup
Omáčka
1. Na kostičky nakrájíme cibuli, kterou orestujeme na olivovém oleji. Přidáme
bobkový list, nové koření, celý pepř a podlijeme zeleninovým vývarem.
Necháme povařit, aby nám koření pustilo své aroma.
2. Přidáme nakrájenou mrkev a vaříme doměkka.
3. Přidáme rajčatový protlak, skořici (nebo perníkové koření) a necháme cca
20minut provaři.
4. Vypneme plamen, osolíme, přidáme třtinový cukr, citrónovou šťávu dle chuti.
5. Propasírujeme přes cedník, abychom odstranili z omáčky koření a všechny tuhé
kousky.
Poznámka: pokud není omáčka dostatečně hustá, zahustíme hraškou na
zahuštění nebo Mechetou classic
Náplň:
1. Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semínka a opláchneme.
2. Na pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibuli.
3. Seitánky nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme, přidáme uvařenou rýži, sójovou
omáčku, utřený česnek a sůl dle chuti a orestovanou cibuli.
4. Vše promícháme, aby nám vznikla hustá nádivka, kterou plníme papriky.
5. Papriky pokládáme na pekáč, pokapeme olivovým olejem, lehce podlijeme vodou
a pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut/180 0 C.
Comments