Houby kromě skvělé chuti a nízkého obsahu tuků obsahují řadu důležitých živin, které si naše tělo neumí vyrobit. Tyto látky jsou však pro nás důležité. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín D a velké množství minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Díky slunečnímu záření houby skutečně fungují jako houby. Jejich obsah vitamínu D se zvyšuje.
Sójové nudličky na houbách
Seznam ingrediencí
70 g sójové plátky (BONAVITA)
1 HR mražených hub
1 ks zeleninový bujón
1/2 ČL kmín celý
1 PL slunečnicového oleje
1 ks cibule
2 stroužky česneku
1 PL houbové koření
2 PL hotové jíšky BIO (Hotová jíška bez lepku od "KNORR", která je k dostání v supermarketu či obchodě se Zdravou výživou)
Postup
1. Mražené houby zalijeme teplou vodou a necháme 10 minut rozmrazit.
2. Sójové plátky dáme do 1 litru vody, přidáme zeleninový bujón a vaříme
20 minut.
3. Z uvařených sójových plátků vymačkáme přebytečnou vodu a necháme na talíři
vychladnout.
4. Do hrnce dáme slunečnicový olej a kmín. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli,
kterou restujeme do sklovata.
5. Přidáme propláchnuté houby, houbové koření a podlijeme cca 1 l vody. Houby
vaříme doměkka.
6. Sójové plátky rozkrájíme na nudličky a přisypeme do hrnce. Necháme vařit 5 minut
(podle potřeby přilijeme vodu).
7. Přidáme jíšku a na mírném plamenu povaříme 5 minut.
8. Vypneme plamen, přidáme najemno nastrouhaný česnek a osolíme dle chuti.
Houby můžeme upravit na několi způsobů:
sušit - nakrájené na tenké plátky sušíme na vzduchu nebo v sušičce
naložit - v sladkokyselém nálevu
vařit - veganský guláš, smaženice, omáčky, houbové rizoto
smažit - řízky
polévky - houbová, kulajda
Kommentare