SÓJOVÉ NUDLIČKY NA HOUBÁCH

Aktualizováno: 24. 2.



Houby kromě skvělé chuti a nízkého obsahu tuků obsahují řadu důležitých živin, které si naše tělo neumí vyrobit. Tyto látky jsou však pro nás důležité. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín D a velké množství minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Díky slunečnímu záření houby skutečně fungují jako houby. Jejich obsah vitamínu D se zvyšuje.



Sójové nudličky na houbách


Seznam ingrediencí


  • 70 g sójové plátky (BONAVITA)

  • 1 HR mražených hub

  • 1 ks zeleninový bujón

  • 1/2 ČL kmín celý

  • 1 PL slunečnicového oleje

  • 1 ks cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 PL houbové koření

  • 2 PL hotové jíšky BIO (Hotová jíška bez lepku od "KNORR", která je k dostání v supermarketu či obchodě se Zdravou výživou)


Postup


1. Mražené houby zalijeme teplou vodou a necháme 10 minut rozmrazit.

2. Sójové plátky dáme do 1 litru vody, přidáme zeleninový bujón a vaříme

20 minut.

3. Z uvařených sójových plátků vymačkáme přebytečnou vodu a necháme na talíři

vychladnout.

4. Do hrnce dáme slunečnicový olej a kmín. Přidáme na kostky nakrájenou cibuli,

kterou restujeme do sklovata.

5. Přidáme propláchnuté houby, houbové koření a podlijeme cca 1 l vody. Houby

vaříme doměkka.

6. Sójové plátky rozkrájíme na nudličky a přisypeme do hrnce. Necháme vařit 5 minut

(podle potřeby přilijeme vodu).

7. Přidáme jíšku a na mírném plamenu povaříme 5 minut.

8. Vypneme plamen, přidáme najemno nastrouhaný česnek a osolíme dle chuti.


Houby můžeme upravit na několi způsobů:

  • sušit - nakrájené na tenké plátky sušíme na vzduchu nebo v sušičce

  • naložit - v sladkokyselém nálevu

  • vařit - veganský guláš, smaženice, omáčky, houbové rizoto

  • smažit - řízky

  • polévky - houbová, kulajda

4 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše