Proč právě "Lahodný makovec"? Při použití této kombinace zdravých surovin, máku a lehce kyselých švestek nám tento dezert nedovolý být nudným.
Jeho chuť, která zaútočí na naše chuťové buňky tak, že při prvním kousnutí ucítíme pocit pohlazení a úsměv ve tváři.
Mák v sobě ukrývá největší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů. Pokud chceme doplnit tento nepostradatelný minerál, zařadíme mák do svého jídelníčku.
Obsah vápníku je několikanásbně větší než v mléce a mléčných výrobcích.
Svým obsahem dalších důležitých minerálů jako je mangan, hořčík, fosfor a vitamínů zvyšuje své léčivé účinky a usnadňuje regeneraci celého organismu.
"ŠVESTKOVÝ MAKOVEC TROCHU JINAK"
Seznam ingrediencí
200 g mletého máku
50 g třtinového cukru
30 g mletých slunečnicových semínek
30 g mletých vlašských ořechů
20 g chia semínek
110 g ovesných vloček ( nebo pohankových) rozmixovaných na hladkou mouku
1 PL Psyllia
Citrónová kúra
1 ks banán
1 ks jablko
ks vetší mrkev
1 ks kypřící prášek (2,5 čajové lžičky)
200 ml rostlinného mléka
100 ml rozehřátého kokosového oleje
200 g mražených švestek
200 g Bio čokoláda
Postup
1. Do mísy dáme všechny suché ingredience na těsto: mletý mák, cukr, mletá
slunečnicová semánka, mleté vlašské ořechy, chia semínka, citrńovou kúru, prášek do
pečiva Psyllium a důkladně promícháme.
2. V mixéru rozmixujeme očištěné a nakrájené jablko, mrkev, banán, vlažné rostlinné
mléko, rozehřátý kokosový na pyré ( na kaši).
3. Vzniklou kaši přelijeme do mísy k suchým ingrediencím a promícháme. Vznikne nám
hustší těsto.
4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia
5. Do obdélníkové formu 32 x 21 cm (nebo podobný rozměr, aby těsto nebylo příliš
nízké, nebo vysoké cca 3 cm) dáme pečící papír a na něj vylijeme připravené těsto.
6. Rozmražené půlky švestek dáme na papírovou utěrku a lehkým pomačkáním zbavíme
přebytečné vody.
7. Švestky klademe slupkou na těsto vedle sebe (tak nám krásně udrží šťavnatost a
nevytečou do těsta). Když máme pokladené švestky, lehce je do těsta vmáčkneme.
8. Makovec pečeme 35-40 minut/ 180 st.C. Pokud píchnete špejlí do těsta nesmí lepit.
9. Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou vylijeme na vychlazený makovec a
necháme čokoládu ztuhnout.
Nakonec, už si jen užijte lahodnou chuť tohoto netradičního makovce.
コメント