top of page

LAHODNÝ MAKOVEC SE ŠVESTKAMI

Aktualizováno: 13. 5. 2022

Proč právě "Lahodný makovec"? Při použití této kombinace zdravých surovin, máku a lehce kyselých švestek nám tento dezert nedovolý být nudným.

Jeho chuť, která zaútočí na naše chuťové buňky tak, že při prvním kousnutí ucítíme pocit pohlazení a úsměv ve tváři.

Mák v sobě ukrývá největší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů. Pokud chceme doplnit tento nepostradatelný minerál, zařadíme mák do svého jídelníčku.

Obsah vápníku je několikanásbně větší než v mléce a mléčných výrobcích.

Svým obsahem dalších důležitých minerálů jako je mangan, hořčík, fosfor a vitamínů zvyšuje své léčivé účinky a usnadňuje regeneraci celého organismu.



"ŠVESTKOVÝ MAKOVEC TROCHU JINAK"


Seznam ingrediencí


  • 200 g mletého máku

  • 50 g třtinového cukru

  • 30 g mletých slunečnicových semínek

  • 30 g mletých vlašských ořechů

  • 20 g chia semínek

  • 110 g ovesných vloček ( nebo pohankových) rozmixovaných na hladkou mouku

  • 1 PL Psyllia

  • Citrónová kúra

  • 1 ks banán

  • 1 ks jablko

  • ks vetší mrkev

  • 1 ks kypřící prášek (2,5 čajové lžičky)

  • 200 ml rostlinného mléka

  • 100 ml rozehřátého kokosového oleje

  • 200 g mražených švestek

  • 200 g Bio čokoláda


Postup


1. Do mísy dáme všechny suché ingredience na těsto: mletý mák, cukr, mletá

slunečnicová semánka, mleté vlašské ořechy, chia semínka, citrńovou kúru, prášek do

pečiva Psyllium a důkladně promícháme.

2. V mixéru rozmixujeme očištěné a nakrájené jablko, mrkev, banán, vlažné rostlinné

mléko, rozehřátý kokosový na pyré ( na kaši).

3. Vzniklou kaši přelijeme do mísy k suchým ingrediencím a promícháme. Vznikne nám

hustší těsto.

4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia

5. Do obdélníkové formu 32 x 21 cm (nebo podobný rozměr, aby těsto nebylo příliš

nízké, nebo vysoké cca 3 cm) dáme pečící papír a na něj vylijeme připravené těsto.

6. Rozmražené půlky švestek dáme na papírovou utěrku a lehkým pomačkáním zbavíme

přebytečné vody.

7. Švestky klademe slupkou na těsto vedle sebe (tak nám krásně udrží šťavnatost a

nevytečou do těsta). Když máme pokladené švestky, lehce je do těsta vmáčkneme.

8. Makovec pečeme 35-40 minut/ 180 st.C. Pokud píchnete špejlí do těsta nesmí lepit.

9. Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou vylijeme na vychlazený makovec a

necháme čokoládu ztuhnout.


Nakonec, už si jen užijte lahodnou chuť tohoto netradičního makovce.

71 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page