MRKVOVÝ HUMUS

Rostlinný zdroj bílkoviny (cizrna), doplněný dávkou zeleniny (mrkev), dodá našemu tělu potřebné látky. Dopřejme našemu zdraví vše co potřebuje.

Cizrna neboli římský hrách by v jídelníčku rozhodně neměl chybět. Na rozdíl od klasických luštěnin jako je hrách, fazole obsahuje vyšší množství esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin ( např.kyselinu olejovou, linolovou )

Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávení a dodá pocit sytosti.

Těchto benefitů má však cizrna mnohem více.


" MRKVOVÝ HUMUS S DÁVKOU FANTAZIE "


Seznam ingrediencí


  • 450 g mrkve

  • 1 PL olivového oleje

  • 1 ČL celého kmínu

  • 1/2 ČL sladké mleté papriky

  • 2 stroužky česneku

  • 350 g konzervované cizrny s nálevem

  • 1/2 ks citrónu

  • 2 PL sezamové pasty TAHINI

  • uzenou sůl

  • koriandr



Postup


  1. Nejprve očistíme mrkev, nakrájíme na kostky. Dáme do mísy a přidáme olivový olej, kmín, uzenou sůl, červenou papriku a promícháme.

  2. Troubu si předehřejeme na 200 st. C.

  3. Připravenou mrkev přesypeme do pečící nádoby a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Upečenou mrkev necháme vychladnout.

  4. Do mixéru dáme cizrnu s nálevem, upečenou vychlazenou mrkev, česnek, Tahini, citrónovou šťávu. Mixujeme při vysokých otáčkách cca 3 minuty, aby nám vznikla pomazánková pasta. Mrkvový humus dochutíme a podáváme s pečivem nebo jím plníme tortily. Nakonec posypeme koriandrem nebo jinými bylinkami.

Nejdelší na přípravě tohoto mrkvového humusu je 30ti minutové pečení mrkve, ale tahle dobrota za to stojí.

Sytá snídaně, výživná svačina nebo zdravý oběd? Je to jen na nás kam si cizrnu zařadíme.



13 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše