LETNÍ ZÁVITKY

Dejme zelenině zelenou. Letní závitky plné barevné zeleniny, zarolované v rýžovém papíře nám dodají řadu důležitých látek aniž by zatížily v těchto teplých měsících naše trávení.

Zelenina je pro nás nenahraditelným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a celou řadou dalších důležitých látek. Živiny obsažené v zelenině nám poskytují vše pro naše zdraví a údržbu celého těla.

Dopřejme si denní porci tohoto přírodního léku v dostatečném množství.

"Letní závitky, které snadno zvládnou připravit i děti"

Seznam ingrediencí

Počet porcí: 8 - 10 závitků


Zelný salát

  • 300 g hlávkového zelí

  • 150 g mrkve

  • 1 ks šalotky nebo cibule

  • 1 ČL celého kmínu

  • 1 ks citrónu (vymačkaná šťáva)

  • 2 PL olivového oleje

  • 1 ČL agáve sirupu

  • sůl

Závitky

  • 10 ks rýžového papíru

  • 2 ks mrkve

  • 130 g cukety (jedna menší cuketa)

  • 1/2 ks červené papriky

  • 2 hrsti polníčku nebo baby špenátu

Arašídový dip

  • 4 PL arašídového másla

  • 2 PL olivového oleje

  • 1 PL plnotučné hořčice

  • 1 PL javorového sirupu

  • 1 stroužek česneku

  • sůl

  • pepř

Postup


Příprava zelného salátu

  1. Do mísy nakrouháme zelí. Mrkev nastrouháme nahrubo.

  2. Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky.

  3. Přidáme kmín, citrónovou šťávu, agáve sirup, olivový olej, sůl a pepř dle chuti.

  4. Promícháme, zelí nám pustí šťávu. Připravený zelný salát dáme na chvíli do lednice odpočinout.

Plnění závitků

  1. Očistíme mrkev, omyjeme cuketu a škrabkou na brambory naškrábeme tenké hobliny.

  2. Z papriky vyřízneme jadřinec a nakrájíme na tenké plátky.

  3. Připravíme si nízký hrnec s teplou vodou ve kterém postupně namáčíme rýžový papír. Papír absorbuje vodu, změkne a můžeme plnit. Namočený papír rozprostřeme na silikonový vál (hladký povrch), aby se nám při rolování dobře balil.

  4. Do papíru dáme trochu polníčku či baby špenátu, pár hoblinek mrkve, cukety, papriky a připravený zelný salát.

  5. Nejprve zatočíme rýžový papír přes zeleninovou náplň. Prsty přitlačíme, aby jsme vytlačili přebytečný vzduch a rolka byla pěkně plná. Pak ohneme přes rolku okraje, aby zelenina nevypadla a dobalíme rolku do konce.

Arašídový dip

  1. Do misky dáme všechny ingredience na dip. Metličkou vymícháme na hladký krém, hořčicové konzistence.

Pokud závitky ihned nekonzumujeme je dobré je zabalit do pečícího papíru, aby se nám neslepily.



16 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše