Dejme zelenině zelenou. Letní závitky plné barevné zeleniny, zarolované v rýžovém papíře nám dodají řadu důležitých látek aniž by zatížily v těchto teplých měsících naše trávení.
Zelenina je pro nás nenahraditelným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a celou řadou dalších důležitých látek. Živiny obsažené v zelenině nám poskytují vše pro naše zdraví a údržbu celého těla.
Dopřejme si denní porci tohoto přírodního léku v dostatečném množství.
"Letní závitky, které snadno zvládnou připravit i děti"
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 8 - 10 závitků
Zelný salát
300 g hlávkového zelí
150 g mrkve
1 ks šalotky nebo cibule
1 ČL celého kmínu
1 ks citrónu (vymačkaná šťáva)
2 PL olivového oleje
1 ČL agáve sirupu
sůl
Závitky
10 ks rýžového papíru
2 ks mrkve
130 g cukety (jedna menší cuketa)
1/2 ks červené papriky
2 hrsti polníčku nebo baby špenátu
Arašídový dip
4 PL arašídového másla
2 PL olivového oleje
1 PL plnotučné hořčice
1 PL javorového sirupu
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Postup
Příprava zelného salátu
Do mísy nakrouháme zelí. Mrkev nastrouháme nahrubo.
Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky.
Přidáme kmín, citrónovou šťávu, agáve sirup, olivový olej, sůl a pepř dle chuti.
Promícháme, zelí nám pustí šťávu. Připravený zelný salát dáme na chvíli do lednice odpočinout.
Plnění závitků
Očistíme mrkev, omyjeme cuketu a škrabkou na brambory naškrábeme tenké hobliny.
Z papriky vyřízneme jadřinec a nakrájíme na tenké plátky.
Připravíme si nízký hrnec s teplou vodou ve kterém postupně namáčíme rýžový papír. Papír absorbuje vodu, změkne a můžeme plnit. Namočený papír rozprostřeme na silikonový vál (hladký povrch), aby se nám při rolování dobře balil.
Do papíru dáme trochu polníčku či baby špenátu, pár hoblinek mrkve, cukety, papriky a připravený zelný salát.
Nejprve zatočíme rýžový papír přes zeleninovou náplň. Prsty přitlačíme, aby jsme vytlačili přebytečný vzduch a rolka byla pěkně plná. Pak ohneme přes rolku okraje, aby zelenina nevypadla a dobalíme rolku do konce.
Arašídový dip
Do misky dáme všechny ingredience na dip. Metličkou vymícháme na hladký krém, hořčicové konzistence.
Pokud závitky ihned nekonzumujeme je dobré je zabalit do pečícího papíru, aby se nám neslepily.
Úplně nejlepší! Skvělá a svěží chuť❤️