Česnekový uzel jako mini houstička, která se hodí k domácí pomazánce, humusu nebo k zeleninovým salátům. Křupavá a nadýchaná jak to máme rádi.
"Česnekový uzel pro každou příležitost"
Seznam ingrediencí
Počet uzlů: 16 ks
Pokud máme málo času můžeme snadno a rychle připravit česnekový uzel s již hotového těsta na pizzu. Uzle jsou stejně tak chutné.
Na těsto
250 g hladké špaldové mouky
1/2 ČL třtinového cukru
20 g droždí
125 ml vlažné vody
30 g margarínu
1/2 ČL soli
Na pomazání a posyp
1 dcl olivového oleje
1 stroužek česneku
1/2 ČL sójové omáčky
1 PL loupaného sezamu (na posyp můžeme použít i kmín nebo mák)
Postup
Nejprve si připravíme kvásek. Do většího hrnku nadrobíme droždí, přidáme lžičku třtinového cukru, jednu polévkovou lžíci mouky a zalijeme 50 ml vlažné vody. Promícháme přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut na teplém místě, aby nám vzešel (nakynul) kvásek.
Do mísy dáme mouku, třtinový cukr, rozehřátý margarín, sůl a zbytek vody. Přidáme zvešlý kvásek a vypracujeme těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout na teplém místě.
Připravíme si mazání. Do hrnečku dáme olej,rozdrcený česnek, sójovou omáčku a promícháme.
Vykynulé těsto dáme na moukou vysypaný vál. Rozdělíme na 4 díly z kterých vyválíme provaz o průměru 2 cm a naporcujeme po 10 cm. Na každém uděláme zlehka uzel. Připravené uzle dáváme na plech s pečícím papírem.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů C.
Jednotlivé uzle potíráme připraveným mazáním a posypeme sezemem, mákem nebo kmínem.
Česnekové uzle pečeme 10 minut na 200 st.C a 20 minut na 180 st.C
Comments