"Tradiční štědrovečerní večeře, kterou je právě smažený kapr si můžeme v rostlinné podobě vykouzlit díky použití vhodných surovin a pár triků. Dokonalá chuť, neodolatelná vůně ve zdravé variantě. Nejen o Vánocích."
Mořské řasy rostou v mořských vodách. Mořská voda odpovídá svým minerálním složením našim tělním tekutinám, proto složení minerálů v řasách je v ideálním poměru pro lidské tělo. Řasy obsahují velké množství jódu, vitamínu A,B,K a železa. Dostatečné množství vlákniny a proteinu.
" (Ne)kapr nejen o vánocích "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 12 kusů
280 g celeru bulvového (čisté váhy)
1 ks menšího květáku
190 g cizrny
12 ks Nori řasy ( nebo rýžového papíru)
150 g naloženého kopru
20 g směsi koření na ryby
sůl
2 PL olivového oleje
250 g Hrašky na obalování ( je to hotová bezlepková směs na přípravu těstíčka)
1/2 HR hladké špaldové mouky na obalení filé
slunečnicový olej na smažení
Postup
Cizrnu necháme namočenou nejlépe přes noc ve vodě. Druhý den cizrnu propláchneme a vaříme doměkka. Uvařenou cizrnu scedíme a necháme vychladnout.
Květák rozdělíme na růžičky, celer nakrájíme na menší kousky a vaříme na vodní lázni doměkka.
Do mixéru dáme vychlazenou cizrnu, celer, kopr, olivový olej a koření na ryby. Vše rozmixujeme na hrubý, hustý krém.
Vychlazený květák nakrájíme na drobné kousky a smícháme s rozmixovanou hmotou. Osolíme dle chuti a vše důkladně promícháme.
Hotovou směs na (ne)kapra dáme do nádoby s víkem a mecháme uležet přes noc v lednici.
Navlhčíme si připravený plátek Nori řasy vodou (řasa nám změkne). Lžící nabereme připravenou směs a zabalíme řasu do tvaru filé kostky.
Na přípravu těstíčka si ve vodě rozředíme "Hrašku na obalování" v poměru dle návodu (aby nám vznikla hořčicová konzistence).
Do pánve nalijeme dostatečné množství oleje a necháme rozpálit.
Filé kostky obalujeme v hladké špaldové mouce a namáčíme v připravené směsi na obalování.
Zprudka smažíme dozlatova po obou stranách.
(Ne)kapra můžeme balit nejen do Nori řasy, ale také do rýžového papíru. Nori řasa však nekaprovi dodá tu správnou rybí chuť.
Comments