" Sladké pečené batáty s restovanými žampiony a špenátem, doladěné několika kapkami balzamikového octa. Tato kombinace odlišných chutí jednotlivých surovin v nás vyvolá mnoho slastných pocitů již při prvním soustu."
Batáty nebo brambory ? V tomto případě se přikláním k nutričně výživnějším batátům. Batáty mají především vysoký obsah vitamínu A a více vitamínu C na rozdíl od brambor. Batáty obsahují antioxidanty, které chrání naše buňky proti volným radikálům.
"Pečené batáty s restovanými žampiony a špenátem"
Seznam ingrediencí
Počet porcí : 4 porce
800 g batátů (2 větší kusy)
1 ks cibule
1 PL kokosového oleje
2 stroužky česneku
1/2 ČL celého kmínu
200 g čerstvých žampionů
1 PL vegan másla
1 PL balzamikového octa
1 PL citrónové šťávy
3 hrsti baby špenátu
sůl
alobal na zabalení batátů
Postup
Batáty umyjeme a vyčistíme kartáčkem. Vysušíme papírovou utěrkou, neloupeme. Nožem batáty rozkrojíme na dvě půlky. Každou půlku zabalíme do alobalu a pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 200°C. Po 40 minutách batáty rozbalíme, propícháme vidličkou a pečeme bez alobalu dalších 20 minut (doměkka).
Do pánve si dáme kokosový olej, na proužky nakrájenou cibuli a kmín. Restujeme do sklovata.
Přidáme očištěné a rozkrájené půlky žampionů, máslo, balzamikový ocet, sůl, rozdrcený česnek a citrónovou šťávu. Restujeme 5-10 minut do zhnědnutí žampionů.
Nakonec přidáme baby špenát, který necháme v pánvi pouze zavadnout. Vypneme plamen a podáváme na pečených batátech.
Comentários