" Zimní polévka je zeleninový vývar plný antioxidačních látek. Lehká a výživná, která nás zasytí, doplní tělu potřebné složky aniž by zatěžovala naše trávení. "
Nejen slunečnicová a dýňová semínka mají mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví, ale i mnoho dalších druhů. Díky vysokému obsahu vitamínu E, hořčíku, mědi, selenu, fosforu, manganu brání všechny naše buňky před jejich poškozením. Nízká hladina cholesterolu a sodíku pak chrání naše srdce. Konzumace semínek nám nabízí mnoho benefitů pro náš zdravý život.
"Zimní zeleninová polévka s praženými semínky a klíčky"
Seznam ingrediencí
Počet porcí : 6 porcí
2 PL slunečnicového oleje
1 ks cibule
1 ks mrkve (80 g)
1 kostka zeleninového bujónu
3 stonky řapíkatého celeru
1,5 l vody
3 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
3 stonky jarní cibulky
1 hrst baby špenátu
kmín celý,koriandr,tymián, libeček, chilli mleté,sůl
4 lístky čerstvé máty
1 PL balzamikového octa
pražená semínka:
2 PL slunečnicových semínek
2 PL dýňových semínek
1PL slunečnicového oleje
1PL sojové omáčky
klíčky
Postup
Do hrnce dáme slunečnicový olej, na proužky nakrájenou cibuli a kmín. Cibuli orestujeme do sklovata.
Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na tenké plátka nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Podlijeme vodou.
Necháme 5 minut povařit a přidáme rozdrcený česnek, nadrobno nakrájený zázvor a zeleninový bujón. Vaříme 5-10 minut až bude zelenina měkká.
Do vývatu přidáme připravené bylinky, malé množství chilli papriky, balzamikový ocet a lístky máty. Povaříme na mírném ohni 5 minut.
Vypneme plamen a přidáme baby špenát, který se v polévce pouze spaří. Polévku dochutíme.
Pražení semínek:
Do pánve dáme slunečnicový olej, sojovou omáčku a přidáme slunečnicová a dýňová semínka. Když semínka zhnědnou a začnou na pánvi praskat, jsou hotová.
Do zimní polévky můžeme přidat klíčky, semínka či krutony.
Comments