top of page

ZAPEČENÝ LILKOVÝ VĚJÍŘ

" Zapečený lilkový vějíř v sobě skrývá řadu důležitých látek. Šťavnatý lilek, ochucený zelenými bylinkami v kombinaci s dalšími ingrediencemi, jenž dokáží ovlivnit nejen naši náladu, ale i zdraví. "

Lilek ve své slupce ukrývá látku rutin (vitamín P), který zvyšuje elasticitu a pružnost cév. Likviduje volné kyslíkové radikály a pomáhá čistit játra. Pozitivně působý na mozkové buňky a naši paměť. Další surovinou bohatou na rutin je pohanka.

" Šťavnatý zapečený lilek "

Seznam ingrediencí

Počet porcí: 2 porce


  • 1 ks lilku

  • 1 ks cibule

  • 2 PL olivového oleje

  • 2 stroužky česneku

  • 2 ks rajčat

  • 100 g plátkového sýru (vegan)

  • 150 ml rajčatové šťávy

  • 1 ČL javorového sirupu

  • bylinky (provensálské, oregáno bazalka)

  • nasekanou pažitku

  • pepř, sůl


Postup


  1. Čistý lilek podélně rozřízneme od stonku na šest stejně silných plátků.

  2. Připravíme si plech s pečícím papírem. Na plech položíme připravený lilek, který otevřeme do vějíře a osolíme.

  3. Do pánve dáme olivový olej a na drobno nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovata.

  4. Přidáme rajčatovou šťávu, provensálské koření, oregáno, bazalku, drcený česnek a sůl. Na mírném plamenu povaříme 5 minut. Plamen vypneme a přidáme javorový sirup.

  5. Předehřejeme si troubu na 200°C.

  6. Jednotlivé plátky lilku (po jedné straně) potřeme rajčatovou směsí. Na směs dáme plátky sýra a plátky rajčat. Pečeme 30 minut.

  7. Zapečený lilek posypeme nasekanou pažitkou.





27 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page