" Agarové tyčinky plněné zeleninou a veganským sýrem. Sladkokyselá chuť agarového rosolu, která nás nejen naladí, ale také probudí. "
Agar je rostlinná želatina, která se vyrábí z některých druhů řas (ruduch). Celá škála minerálních látek, vitamínů a bílkovin činí z agaru velmi vhodnou potravinu pro lidi, kteří trpí nadváhou, vysokým tlakem nebo návaly horka. Agar je bohatým zdrojem jódu, železa a vápníku.
"Zeleninové tyčinky v agaru jako skvělý slaný dezert"
Seznam ingrediencí
Počet porcí : 12 tyčinek
5 g Agaru (1 ks agarové tyčinky)
450 ml vody
4 ks bobkového listu
nové koření
sůl
2PL jablečného octa
2 PL třtinového cukru
300 g míchané zeleniny (čerstvé nebo mražené)
1 PL slunečnicového oleje
1 ČL zeleninové vegety
čerstvou pažitku
50 g vegan strouhaného sýra
1 plátek nori řasy
Postup
Agarovou tyčinku dáme do kastrůlku. Přidáme 450 ml vody, bobkový list, nové koření a necháme agar 30 minut ve vodě bobtnat. Poté vaříme agar na mírném plamenu, za stálého míchání až do úplného rozpuštění.
Do pánve nalijeme slunečnicový olej a přidáme míchanou zeleninu, kterou dochutíme vegetou. Zprudka zeleninu orestujeme, aby byla křupavá.
Nori řasu nakrájíme na dvou centimetrové pásky.
Uvařený agarový nálev dochutíme jablečným octem, cukrem a solí.
Připravíme si formičky (můžeme použít různé tvary), do kterých nejprve dáme plátek nori řasy, posypeme nasekanou pažitkou. Přidáme restovanou zeleninu, vegan sýr a nakonec opatrně zalijeme agarem po okraj formičky.
Necháme v lednici (nejlépe do druhého dne) agar ztuhnout.
Želírující agar můžeme použít i při vaření sladkých ovocných dezertů.
Comments