"Experimentování v kuchyni při přípravě nepečených dezertů, kdy nejsou teplotně upravovány jednotlivé suroviny, mě moc baví. Překvapením je vždy hotový výrobek. Sladká chuť krémového cheesecaku, která při prvním rozplynutí na jazyku nás překvapí lehkým dotykem slaného karamelu. Nepečený vanilkový cheesekake s karamelem a originální chutí."
Mandle jsou zdrojem široké škály důležitých látek pro naše zdraví. Je mnoho důvodů proč mandle konzumovat. Mandle působí zásaditě a tím bojují proti překyselení organismu. Zdravé tuky obsažené v mandlích neohrozí naši linii, ale naopak. Vláknina a zdravé tuky navíc přispějí k pocitu sytosti.
" Dokonalá chuť vanilkového cheesecaku se slaným karamelem "
Seznam ingrediencí
Korpus o průměru 23 cm
Ingredience na korpus
200 g mandlí natural (rozmixované na hrubou mouku)
1/4 ČL mandlového aroma
200 g datlové pasty
100 g ovesných vloček (rozemletých na mouku)
1 PL javorového sirupu
50 ml rozehřátého kokosového oleje
Ingredience na krém
170 g kešu ořechů
170 g tofu natural
50 ml citrónové šťávy
1 ks banánu
350 ml kokosového oleje
1/2 ČL vanilkového aroma
50 ml javorového sirupu
Ingredience na karamel
120 g margarínu
200 g třtinového cukru
150 ml kokosové smetany
1/4 Čl soli
Ingredience na čokoládovou polevu
100 ml kokosového oleje
25 ml javorového sirupu
15 g kakaa
Postup
Kokosový olej, který budeme potřebovat na přípravu dortu si dáme rozehřát na vodní lázeň (celkem 550 ml).
Nejprve si uvaříme karamel. Do kastrůlku dáme třtinový cukr, který necháme zkaramelizovat. Vaříme na mírném plamenu za stálého míchání až vznikne tekutý světle hnědý karamel. Přidáme margarín a vaříme tak dlouho, až se nám margarín s cukrem spojí. Přilijeme kokosovou smetanu a sůl. Karamel necháme projít varem. Míchání po celou dobu přípravy karamelu je velice důležité. Celková doba vaření je 45 minut. Karamel necháme vychladnout.
Do mísy dáme suroviny na přípravu korpusu. Mandle rozemleté na mouku, rozmixované ovesné vločky, datlovou pastu, rozehřátý kokosový olej, mandlové aroma a javorový sirup. Vypracujeme kompaktní těsto, které namačkáme dlaní do dortové formy. Korpus by měl být vysoký 1,5 cm s vyšším okrajem.
Na přípravu krému dáme do mixéru propláchnuté kešu ořechy, rozkrájené tofu, banán, citrónovou šťávu, vanilkové aroma, javorový sirup a kokosový olej. Mixujeme při vysokých otáčkách 2-3 minuty, aby nám vznikl hladký krém.
Na korpus dáme připravený, vychlazený karamel, který ještě lehce posolíme. Na karamel dáme připravený cheesecake vanilkový krém a dáme do lednice ztuhnout.
Připravíme si vodní lázeň na přípravu čokoládové polevy. Nejprve rozehřejeme kokosový olej, přidáme kakao a javorový sirup. Metličkou promícháme, aby se nám suroviny spojily a vznikla hladká poleva. Polevu necháme vychladnout (ale ne ztuhnout). Když má poleva krémovou konzistenci rozetřeme na dort a dozdobíme. Hotový dort necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.
Poznámka: Bez tepelně připraveného karamelu, můžeme zařadit do raw dezertů.
Comments