top of page

RÝŽOVÉ KURKUMO

" Rýžové kurkumo s lehce nasládlou, přitom jemně štiplavou chutí. S výrazně žlutým zabarvením a s dostatečnou dávkou zeleniny, dává tomuto pokrmu netradiční vzhled i sílu. "

Kurkuma jinak nazývaná "zlatým kořením" pro své antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky. Hlavní léčivou složkou v kurkumě je kurkumin, který zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů. Obsahuje velké množství vitamínu C a E. Velkou výhodou tohoto koření je, že ho můžeme přidávat do jídel každý den.

" Rýžové kurkumo "

Seznam ingrediencí

Počet porcí : 4 porce


  • 250 g rýže

  • 600 ml vody

  • 1 ks cibule

  • 2 PL olivového oleje

  • 300 g mražené zeleniny mix

  • 1 kostka zeleninového bujónu

  • 2 ČL mleté kurkumy

  • špetka mletého chilli

  • 1 ČL zeleninové vegety


Postup


  1. Do hrnce dáme jednu polévkovou lžíci olivového oleje a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Cibuli restujeme dosklovata.

  2. Rýži důkladně propláchneme vodou a přidáme do hrnce k orestované cibuli.

  3. Přilijeme vodu, promícháme a pod pokličkou rýži vaříme cca 10 minut. Když se voda vstřebá do rýže a na povrchu se vytvoří malé důlky, vypneme plamen a rýži necháme dojít.

  4. Do hlubší pánve nalijeme polévkovou lžíci olivového oleje a přidáme mraženou zeleninu.

  5. Zeleninu podlijeme vodou, přidáme zeleninový bujón, kurkumu, chilli a vaříme doměkka. Pokud se nám voda nevstřebala přebytek odlijeme.

  6. Dochutíme zeleninovou vegetou a přidáme uvařenou rýži. Důkladně promícháme a rýžové kurkumo můžeme servírovat. Podáváme se zeleninovým salátem, klíčky nebo jednodruhovou zeleninou.

Poznámka : Rýži vždy vaříme v poměru 1:2 (jeden hrnek rýže : dva hrnky vody

nebo 250 g rýže : 600 ml vody).



17 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page