" Rýžové kurkumo s lehce nasládlou, přitom jemně štiplavou chutí. S výrazně žlutým zabarvením a s dostatečnou dávkou zeleniny, dává tomuto pokrmu netradiční vzhled i sílu. "
Kurkuma jinak nazývaná "zlatým kořením" pro své antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky. Hlavní léčivou složkou v kurkumě je kurkumin, který zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů. Obsahuje velké množství vitamínu C a E. Velkou výhodou tohoto koření je, že ho můžeme přidávat do jídel každý den.
" Rýžové kurkumo "
Seznam ingrediencí
Počet porcí : 4 porce
250 g rýže
600 ml vody
1 ks cibule
2 PL olivového oleje
300 g mražené zeleniny mix
1 kostka zeleninového bujónu
2 ČL mleté kurkumy
špetka mletého chilli
1 ČL zeleninové vegety
Postup
Do hrnce dáme jednu polévkovou lžíci olivového oleje a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Cibuli restujeme dosklovata.
Rýži důkladně propláchneme vodou a přidáme do hrnce k orestované cibuli.
Přilijeme vodu, promícháme a pod pokličkou rýži vaříme cca 10 minut. Když se voda vstřebá do rýže a na povrchu se vytvoří malé důlky, vypneme plamen a rýži necháme dojít.
Do hlubší pánve nalijeme polévkovou lžíci olivového oleje a přidáme mraženou zeleninu.
Zeleninu podlijeme vodou, přidáme zeleninový bujón, kurkumu, chilli a vaříme doměkka. Pokud se nám voda nevstřebala přebytek odlijeme.
Dochutíme zeleninovou vegetou a přidáme uvařenou rýži. Důkladně promícháme a rýžové kurkumo můžeme servírovat. Podáváme se zeleninovým salátem, klíčky nebo jednodruhovou zeleninou.
Poznámka : Rýži vždy vaříme v poměru 1:2 (jeden hrnek rýže : dva hrnky vody
nebo 250 g rýže : 600 ml vody).
Comments