top of page

SMETANOVÁ PIZZA SE ZELENINOU

" Smetanová pizza se šťavnatou a rozmanitou chutí jednotlivé zeleniny. S tenkým těstem, které skrývá ve středu pizzy úžasnou smetanovou chuť s křupavým okrajem. "

Špaldová pšenice je prastarý druh pšenice s vysokým obsahem minerálních látek, vitamínů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Špalda se vyznačuje velkou odolností vůči škůdcům, proto se nemusí tolik chemicky ošetřovat na rozdíl od klasické pšeničné mouky. Je lehce stravitelná a nepředstavuje častý alergen.

" Smetanová pizza se zeleninou "

Seznam ingrediencí

Počet porcí: 2 pizzy


Na těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky

  • 150 ml vody

  • 5 g soli

  • 5 g čerstvého droždí

  • 5 ml olivového oleje

Na náplň:

  • 150 g zakysaného sójového krému (Dr.Oetker)

  • 1 ČL sušeného česneku

  • 1 ČL sušené cibule

  • 1 PL lahůdkového droždí

  • 150 g strouhané mozzarelly

  • 150 g cherry rajčat

  • 2 hrsti baby špenátu

  • 80 g naložené kukuřice

  • 10 ks vypeckovaných oliv

  • 1 ČL olivového oleje

  • bazalka a oregano


Postup

Těsto na pizzu si připravíme 24 hodin dopředu. Během této doby kynutí a zrání dochází k mnoha enzymatickým procesům, kde se štěpí cukry, bílkoviny a tuky. Těsto je pak velmi chutné, křupavé a lehce stravitelné.


  1. Do mísy dáme mouku, sůl, rozdrobené droždí a promícháme. Přidáme vodu a důkladně promícháme. Když mouka pojme všechnu vodu, přidáme olivový olej a na pracovní desce uhněteme v hladké těsto.

  2. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly a uhněteme bochánky. Lehce potřeme olivovým olejem, dáme na talíř a důkladně přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Poté dáme do lednice a necháme do druhého dne těsto zrát.

  3. Druhý den připravíme smetanový potěr. Do vyšší nádoby dáme zakysaný sójový krém, sušený česnek, sušenou cibuli, lahůdkové droždí a tyčovým mixérem vyšleháme na krém. Dáme na chvíli do lednice.

  4. Z lednice vyndáme bochánky, které vyválíme na moukou vysypané pracovní desce na tenké placky (0,5 cm vysoké) s lehce vyšším okrajem.

  5. Troubu se předehřejeme na 275°C.

  6. Placku dáme na pečící papír a kovovou mřížku (bez plechu), na které budeme pizzu péct.

  7. Placku potřeme připraveným smetanovým krémem. Na krém klademe jednotlivé ingredience v tomto pořadí. Rozsypeme baby špenát, posypeme dostatečně mozzarellou, bazalkou, oreganem. Přidáme nakrájená cherry rajčata,

  8. sušená rajčata, posypeme kukuřicí, olivami a pokapeme olivovým olejem.

  9. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut / 275°C.




17 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page