" Smetanová pizza se šťavnatou a rozmanitou chutí jednotlivé zeleniny. S tenkým těstem, které skrývá ve středu pizzy úžasnou smetanovou chuť s křupavým okrajem. "
Špaldová pšenice je prastarý druh pšenice s vysokým obsahem minerálních látek, vitamínů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Špalda se vyznačuje velkou odolností vůči škůdcům, proto se nemusí tolik chemicky ošetřovat na rozdíl od klasické pšeničné mouky. Je lehce stravitelná a nepředstavuje častý alergen.
" Smetanová pizza se zeleninou "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 2 pizzy
Na těsto:
250 g hladké špaldové mouky
150 ml vody
5 g soli
5 g čerstvého droždí
5 ml olivového oleje
Na náplň:
150 g zakysaného sójového krému (Dr.Oetker)
1 ČL sušeného česneku
1 ČL sušené cibule
1 PL lahůdkového droždí
150 g strouhané mozzarelly
150 g cherry rajčat
2 hrsti baby špenátu
80 g naložené kukuřice
10 ks vypeckovaných oliv
1 ČL olivového oleje
bazalka a oregano
Postup
Těsto na pizzu si připravíme 24 hodin dopředu. Během této doby kynutí a zrání dochází k mnoha enzymatickým procesům, kde se štěpí cukry, bílkoviny a tuky. Těsto je pak velmi chutné, křupavé a lehce stravitelné.
Do mísy dáme mouku, sůl, rozdrobené droždí a promícháme. Přidáme vodu a důkladně promícháme. Když mouka pojme všechnu vodu, přidáme olivový olej a na pracovní desce uhněteme v hladké těsto.
Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly a uhněteme bochánky. Lehce potřeme olivovým olejem, dáme na talíř a důkladně přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Poté dáme do lednice a necháme do druhého dne těsto zrát.
Druhý den připravíme smetanový potěr. Do vyšší nádoby dáme zakysaný sójový krém, sušený česnek, sušenou cibuli, lahůdkové droždí a tyčovým mixérem vyšleháme na krém. Dáme na chvíli do lednice.
Z lednice vyndáme bochánky, které vyválíme na moukou vysypané pracovní desce na tenké placky (0,5 cm vysoké) s lehce vyšším okrajem.
Troubu se předehřejeme na 275°C.
Placku dáme na pečící papír a kovovou mřížku (bez plechu), na které budeme pizzu péct.
Placku potřeme připraveným smetanovým krémem. Na krém klademe jednotlivé ingredience v tomto pořadí. Rozsypeme baby špenát, posypeme dostatečně mozzarellou, bazalkou, oreganem. Přidáme nakrájená cherry rajčata,
sušená rajčata, posypeme kukuřicí, olivami a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme v předehřáté troubě 10 minut / 275°C.
Comments