" Sýrové vafle jsou lahodným slaným dezertem, kterým nejenže nahradíme klasické pečivo, ale obohatíme svůj jídelníček o zdravé ingredience s novou vizáží. Slaný dezert, na kterém si pochutnáme při svačině či snídani. "
Fermentované nebo kvašené výrobky jsou potraviny, které prošli procesem, při kterém se přírodní bakterie nejčastěji živí cukrem a škrobem v potravě (proměna organických látek složitějších na jednodušší). Konzumací těchto fermentovaných potravin dodáváme našim střevům ta správná probiotika, která ovlivňují naši střevní mikroflóru.
" Špaldové vafle se sýrem"
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 10 kusů vaflí
200 g hladké špaldové mouky
20 g kukuřičného škrobu
1 ČL kypřícího prášku do pečiva (8 g)
1/2 ČL jedlé sody (5 g)
1 ČL černé soli (17 g)
1 ČL sladké mleté červené papriky
pepř
10 g lahůdkového droždí
400 g zakysaného ovesného jogurtu
1 PL mletého lnu (15 g)
60 g rozehřátého másla
90 g nastrouhaného vegan sýra
1 hrst čerstvě nesekané pažitky
2 PL olivového oleje na vymazání vaflové formy
Postup
V míse smícháme všechny suché ingredience: špaldovou mouku, nastrouhaný sýr, kukuřičný škrob, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, černou sůl, sladkou mletou papriku, pepř, lahůdkové droždí, mletý len a hrst čerstvé pažitky. Důkladně promícháme.
Na vodní lázni rozehřejeme máslo, přidáme zakysaný ovesný jogurt, promícháme a přidáme do mísy k suchým ingrediencím. Vypracujeme v kompaktní těsto, které nám bude trochu lepit.
Rozehřejeme si sendvičovač (vaflovač) na provozní teplotu a formu vaflovače na kterou dáme těsto potřeme olivovým olejem.
Lžící nabereme těsto (velikost tak 5cm koule) a dáme na střed plotny. To samé uděláme i na druhou plotnu. Pečeme v toustovači 15 minut dozlatova.
Vafle podáváme s čerstvou zeleninou nebo míchaným zeleninovým salátem.
Comments