„Další mojí skvělou dobrotou je dort z ovesných otrub. Oves, který milují nejen koně :-). Já, se k nim přidávám. Tato přirozeně bezlepková obilovina dodá našemu tělu celou řadu důležitých živin. Dort je vláčný a krásně nadýchaný. Banány uložené ve středu, dodají dortu přirozenou sladkost. “
Oves je obilovina, které byla věnována pozornost již ve středověku. Její silné léčivé účinky při různých kožních onemocněních byli využívány již v klášterní medicíně. Oves je obilovinou, která se zpracovává a prodává v různém upravení. Oves můžeme v kuchyni využít v mnoha sladkých nebo slaných variantách.
" Dort z ovesných otrub "
Seznam ingrediencí
Dortová forma: průměr 22 cm
240 g ovesných otrub
150 g hladké špaldové mouky
12 g kypřícího prášku do pečiva
160 g třtinového cukru
15 g kakaového prášku
400 g zakysaného bílého ovesného jogurtu
100 ml rozehřátého kokosového oleje
100 ml ovesného mléka
špetka soli
vanilkové aroma
100 g vegan čokolády na vaření nebo šípkový džem
3 ks banánů
Postup
Ovesné otruby v mixéru rozmixujeme na mouku a dáme do mísy. Přidáme špaldovou mouku, třtinový cukr, kypřící prášek do pečiva, kakaový prášek, sůl a důkladně promícháme.
Přilijeme zakysaný ovesný jogurt, vlažné mléko, rozehřátý kokosový olej a vanilkové aroma. Mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladká dortová hmota.
Troubu předehřejeme na 180° C.
Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme moukou, aby šel korpus z formy snadno vyndat.
Polovinu dortové hmoty vylijeme do formy.
Oloupeme banány, které podélně rozkrojíme a poklademe vedle sebe do formy na první část dortové hmoty.
Na banány vylijeme druhou část hmoty a dáme péct do vyhřáté trouby na 50 minut/180° C.
Vychlazený dort potřeme čokoládovou polevou nebo džemem. Nakonec posypeme kokosovými hoblinami.
Comentários