„Dnes jsem připravila recept na smažené bramborové bochánky s pórkem. Vzpomínám si, že v dětství byli u nás brambory jednou z nejpoužívanějších surovin v kuchyni. Vyšlehaná bramborová kaše, (která nikdy nezbyla na talíři), bramboráčky a celá řada bramborových jídel.
Na povrchu křupavé, uvnitř pěkně nadýchané. Bramborové bochánky, které můžeme plnit restovanou zeleninou nebo veganským sýrem. “
Brambory nesou mnoho benefitů. Obsahují řadu minerálních látek a rostlinných sloučenin (kyselinu chlorogenovou a kukoaminy), které mohou pomoci snížit krevní tlak. Konzumace brambor díky své sytosti přispívá při regulaci hmotnosti. Rezistentní škrob obsažený v bramborách je vynikajícím zdrojem energie pro zdraví prospěšné bakterie tlustého střeva.
" Smažené bramborové bochánky s pórkem "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 13 bochánků
Na bochánky
850 g brambor
1 ks žluté cibule
120 g pórku (1 ks)
100 g vegan másla
1 ČL celého kmínu
sůl
Na obalení
70 g hladké špaldové mouky
150 ml vody
1/4 ČL mleté kurkumy
100 g kukuřičné strouhanky
slunečnicový olej na smažení
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Propláchneme a vaříme ve vodě doměkka.
V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kmín a restujeme do sklovata. Kmín nám uvolní své aroma.
Přidáme na kolečka nakrájený pórek. Krátce restujeme, aby nám pórek zavadnul.
Uvařené brambory scedíme a přidáme orestovanou cibuli s pórkem a sůl.
Šťouchadlem na brambory rozšťoucháme a promícháme. Vznikne nám hustá bramborová hmota, kterou necháme vychladnout.
Lžící nabíráme vychlazené bramborové těsto a tvoříme jednotlivé bochánky.
Bochánky obalíme v mouce.
Připravíme si řídké těsto (konzistence jako na palačinky) z vody, mouky a kurkumy. Metličkou vymícháme na hladké tekuté těstíčko.
Jednotlivé bochánky obalené v mouce namáčíme v těstíčku, a nakonec v kukuřičné strouhance.
V pánvi rozpálíme olej a obalené bochánky smažíme dozlatova po obou stranách.
Podáváme se salátem, dipem nebo jinou dobrotou.
Comentários