„Dozlatova upečený špaldový šnek, který je plněný zelenými olivami. Slaný šnek je skvělou inspirací pro přípravu slaného dezertu na návštěvu, nebo jako svačinka na výlet. Krásně nadýchaný, kterého si můžeme naplnit špenátem, sušenými rajčaty nebo drcenými ořechy. Ve výběru ingrediencí se meze nekladou.“
Olivy a jejich olej jsou jedním z nejvydatnějších přírodních zdrojů vitamínu E, který chrání náš oběhový systém před volnými radikály a regeneruje pojivové tkáně. Uklidňuje trávící trakt, především chrání brzlík a tím zpomaluje stárnutí organizmu.
" Špaldový šnek "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 12 šneků
600 g hladké špaldové mouky
25 g čerstvého droždí
140 g vypeckovaných oliv s papričkou
180 ml ovesného mléka
200 g rozehřátého másla
1 ČL třtinového cukru
1 ČL chlebového koření
1 ČL mleté kurkumy
1/2 ČL práškového česneku
1/2 ČL práškové cibule
1/2 ČL soli
1/2 ČL mleté sladké papriky na posypání
Postup
Do většího hrnku dáme rozdrobené droždí, přidáme jednu lžičku cukru, lžíci mouky, 50 ml vlažného mléka. Hrnek přikryjeme a dáme na teplé místo vzejít kvásek. Po 10-15 minutách by kvásek měl zdvojnásobit svůj objem.
Do mísy dáme mouku, třtinový cukr, chlebové koření, kurkumu, práškový česnek a cibuli. Přidáme sůl a důkladně promícháme.
Přidáme vzešlý kvásek, rozehřáté máslo, vlažné mléko a vypracujeme kompaktní těsto, které nám nelepí.
Připravené těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou. Necháme na teplé místo 90 minut kynout.
Vykynulé těsto dáme na vál a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů.
Každý díl těsta válečkem rozválíme na obdélníkové placky (20x8 cm). Vyválenou placku potřeme rozehřátým máslem a po středu placky rozsypeme nakrájené olivy (po delší straně).
Delší stranu placky srolujeme, pomačkáme a podélně rozřízneme nožem tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy těsta. Každou takto připravenou porci srolujeme a vložíme do papírového košíčku na muffiny nebo do vymazané muffunové formy.
Stejným způsobem připravíme zbývajících pět bochánků. vznikne nám 12 šneků.
Předehřejeme si troubu na 200°C.
Šneky posypeme červenou paprikou a pečeme v troubě 10 minut/200°C a 25 minut/180°C. Ještě teplé do zlatova upečené potřeme rozehřátým máslem.
Commenti