„Tento pečený zeleninový salát se pro nás nikdy nestane nudným. Je to takový uni-salát, který můžeme obměňovat. Měnit různé druhy zeleniny, přidat oblíbené exotické ovoce, vydatnou bílkovinu (tofu) nebo přidat pečené krutony. “
Pečená zelenina je pro mě opravdu gastronomickým zážitkem číslo jedna. Plná důležitých složek, které intenzivně dokáží ovlivnit naše zdraví a náladu. A její rozmanitost v přípravě je nekonečná.
" Pečený zeleninový salát "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 3 porce barevného salátu
150 g růžičkové kapusty
150 g baby karotky
150 g dýně Hokaido
100 g žluté papriky
1 bulva červené řepy
3 stroužky česneku
2 stvoly jarní cibulky
2 ks šalotky
80 g pekanových ořechů
1 ks citrónu
2 PL olivového oleje
2 PL jablečného octa
1/2 ČL Tymiánu
mořská sůl
Ingredience na zálivku:
2 PL Tahini pasty (sezamové pasty)
2 PL sójové omáčky (Tamari)
2 PL olivového oleje
1 PL javorového sirupu
Postup
Zeleninu na přípravu zeleninového salátu nejprve omyjeme a očistíme (případně oloupeme).
Do mísy dáme růžičkovou kapustu, žlutou papriku, baby karotku, rozkrájenou dýni a na menší kostky nakrájenou červenou řepu.
Troubu rozehřejeme na 200°C.
Přidáme olivový olej, sůl, jablečný ocet, tymián, sůl, vše promícháme a dáme do pekáče s pečícím papírem. Stejnoměrně rozložíme a pečeme 40 minut/200°C.
Do pánve dáme olivový olej, na měsíčky rozkrájenou šalotku, vidličkou rozdrtíme jednotlivé stroužky česneku, pekanové ořechy a krátce restujeme.
Orestovanou šalotku s česnekem a pekany přidáme do mísy k upečené zelenině. Vše promícháme, a nakonec pokapeme citrónem.
Na přípravu zálivky dáme do skleničky ingredience. Tahini, sójovou omáčku, olivový olej, javorový sirup a metličkou vyšleháme. Pokud je zálivka příliš hustá, přidáme olivový olej.
Pozn.: Úžasné na tomto pečeném salátu je, že můžeme použít jakoukoliv kořenovou zeleninu a doplnit tento salát o ovoce, semínka, ořechy či bílkoviny (pečené plátky tofu).
Comentários