top of page

BRAMBOROVÝ CHLÉB S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU

„Pečivo je neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. V současné době se často snažíme různým druhům pečiva vyhnout, kvůli přidaným ingrediencím, které v nás vyvolávají různé alergie . Domácí chléb s bramborovou náplní a hlívou ústřičnou, nám však dodá celou řadu důležitých antioxidantů a příjemně naladí naše chuťové buňky.“

Elixírem věčného mládí, tak je přezdívána Hlíva ústřičná. Houba, která nám při pravidelné konzumaci dodá životně důležitou energii, vitalitu a krásu. Zvyšuje odolnost organismu vůči virovým, bakteriálním, plísňovým a parazity vyvolaným onemocněním.

" Bramborový chléb s hlívou ústřičnou "

Seznam ingrediencí

Chléb o průměru 22 cm


Na těsto


  • 110 ml ovesného mléka

  • 2 ČL sušeného droždí (bezlepkové)

  • 170 g hladké špaldové mouky

  • 1 ČL chlebového koření (kmín, sušená cibule, koriandr, mák)


Na náplň


  • 190 g brambor (2 ks brambor)

  • 1 PL olivového oleje

  • 1 ks cibule

  • 150 g hlívy ústřičné

  • 1 ČL sójové omáčky

  • 120 g strouhaného sýra (Violife)

  • sůl

  • 1 PL vloček mořské řasy (Nori)

  • 1PL oleje na smažení


Postup


  1. V míse smícháme špaldovou mouku, sušené droždí a koření na chleba. Přidáme vlažné mléko a vypracujeme těsto, které necháme 30 minut přikryté utěrkou na teplém místě kynout.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky a vaříme ve vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme, vidličkou rozmačkáme, osolíme, přidáme strouhaný sýr a necháme vychladnout.

  3. Do pánve dáme olivový olej, na tenké nudličky nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovata.

  4. Přidáme na proužky nakrájenou hlívu ústřičnou, sójovou omáčku a restujeme. Hlíva nám zavadne a změkne. Restovanou hlívu necháme také vychladnout (pokud se hlíva připaluje lehce podlijeme vodou).

  5. Na pomoučněném válu těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl vyválíme do tenkého kruhu (0,5-1 cm) o průměru 22 cm.

  6. Předehřejeme troubu na 220 C°.

  7. Na vyválené těsto rozprostřeme do stejnoměrné vrstvy šťouchané brambory se sýrem. Necháme si 2 cm okraj, abychom pak mohli obě těsta spojit. Posypeme vločkami mořské řasy.

  8. Na bramborovou směs rozprostřeme hlívu a přikryjeme druhou vyválenou plackou.

  9. Vidličkou důkladně promačkáme okraje (případě okraj ještě ohneme).

  10. Chléb pečeme v troubě 20 minut / 220° do zlatova.



6 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page