„ Pomazánky jsou skvělou pochutinou, kterou můžeme připravovat v nekonečné kombinaci z různých druhů zeleniny, obilovin, luštěnin atd. Tentokrát jsem chtěla připravit pomazánku, která by mi svou chutí připomínala chuť sýra (ve zdravé variantě). Quinoa je tou superpotravinou, která splnila mou představu. Skvělá chuť (ne)sýrové pomazánky. “
Quinoa neboli merlík čilský je pseudoobilovina. Doslovný význam quinoy v incké řeči je "matka zrn". Obsahuje velké množství bílkovin (všech 9 esenciálních aminokyselin), vlákninu, fosfor, měď, hořčík, mangan, zinek, železo a neobsahuje lepek.
" Pomazánka z quinoy "
Seznam ingrediencí
Množství: 200 g pomazánky
40 g quinoy
120 ml vody
10 g lahůdkového droždí (2 PL plné)
1 PL olivového oleje
špetka kurkumy
špetka sušeného tymiánu
1/4 ČL sušené petržele
špetka sušené bazalky
60 g sojanézy
1 PL citrónové šťávy
černá sůl
Postup
Quinou vaříme s vodou v poměru 1:2 (1díl quinoy : 2 díly vody)
Nejprve quinou propláchneme pod tekoucí vodou a dáme do kastrůlku.
Přilijeme správný poměr vody a vaříme na mírném plamenu bez pokličky 15 minut (quinoa absorbuje vodu a je měkká). Necháme quinou vychladnout.
Do vyšší nádoby dáme uvařenou quinou, lahůdkové droždí, olivový olej, tymián, bazalku, petržel, kurkumu, citrónovou šťávu, sojanézu a rozmixujeme tyčovým mixérem na pomazánku. Pokud by pomazánka byla příliš hutná přidáme ještě lžíci sojanézy. Nakonec osolíme černou solí dle chuti.
Comments