top of page

POMAZÁNKA Z QUINOY

„ Pomazánky jsou skvělou pochutinou, kterou můžeme připravovat v nekonečné kombinaci z různých druhů zeleniny, obilovin, luštěnin atd. Tentokrát jsem chtěla připravit pomazánku, která by mi svou chutí připomínala chuť sýra (ve zdravé variantě). Quinoa je tou superpotravinou, která splnila mou představu. Skvělá chuť (ne)sýrové pomazánky. “

Quinoa neboli merlík čilský je pseudoobilovina. Doslovný význam quinoy v incké řeči je "matka zrn". Obsahuje velké množství bílkovin (všech 9 esenciálních aminokyselin), vlákninu, fosfor, měď, hořčík, mangan, zinek, železo a neobsahuje lepek.

" Pomazánka z quinoy "

Seznam ingrediencí

Množství: 200 g pomazánky


  • 40 g quinoy

  • 120 ml vody

  • 10 g lahůdkového droždí (2 PL plné)

  • 1 PL olivového oleje

  • špetka kurkumy

  • špetka sušeného tymiánu

  • 1/4 ČL sušené petržele

  • špetka sušené bazalky

  • 60 g sojanézy

  • 1 PL citrónové šťávy

  • černá sůl


Postup


  1. Quinou vaříme s vodou v poměru 1:2 (1díl quinoy : 2 díly vody)

  2. Nejprve quinou propláchneme pod tekoucí vodou a dáme do kastrůlku.

  3. Přilijeme správný poměr vody a vaříme na mírném plamenu bez pokličky 15 minut (quinoa absorbuje vodu a je měkká). Necháme quinou vychladnout.

  4. Do vyšší nádoby dáme uvařenou quinou, lahůdkové droždí, olivový olej, tymián, bazalku, petržel, kurkumu, citrónovou šťávu, sojanézu a rozmixujeme tyčovým mixérem na pomazánku. Pokud by pomazánka byla příliš hutná přidáme ještě lžíci sojanézy. Nakonec osolíme černou solí dle chuti.


3 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page