„Přicházející jaro a Velikonoční dny s ním spojeny, mě inspirovali k přípravě zelené polévky. Léčivé rostliny a magické bylinky, které jsem na přípravu polévky použila, doslova nastartují náš organismus. Vysoký obsah vitamínů a minerálních látek nás nabije novou silou a energií.“
Kopřiva a její blahodárné účinky na naše zdraví, jsou nekonečné. Pravidelné užívání kopřivy má silně čistící účinky od škodlivých toxinů a jiných usazenin v těle. Čistí krev, pomáhá odolávat stresu a fyzickému vypětí. Snižuje výrazně hladinu cukru v krvi a působí pozitivně na celý organismus.
" Zelená polévka "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 5 porcí
1 l vody
100 g mladé kopřivy
50 g baby špenátu
1 ks žluté cibule
3 stonky jarní cibulky
20 g kadeřavé petržele
20 g pažitky
1 ČL libečku
1 hrst čerstvé bazalky
1 ČL koriandru
30 g másla
100 ml vegan smetany na vaření (Rama)
černá sůl
zeleninový bujón
Postup
Kopřivu, baby špenát, jarní cibulku a všechny čerstvé bylinky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Necháme okapat a nasekáme na menší kusy.
Do hrnce dáme máslo, na kostky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, česnek a restujeme cibuli do sklovata.
Přidáme kopřivu, baby špenát, petržel, pažitku a krátce restujeme (špenát a kopřiva zvadne). Přilijeme vodu, přidáme zeleninový bujón a pod pokličkou vaříme 10 minut.
Přisypeme zbytek bylinek (libeček, koriandr, bazalku). Přidáme smetanu a na mírném plamenu krátce povaříme.
Vypneme plamen, přidáme černou sůl a tyčovým mixérem rozmixujeme na krém.
Polévku podáváme s tousty a pečenými cherry rajčaty.
Poznámka: Cherry rajčata jsem opláchla a dala do pečící misky. Pokapala olivovým
olejem, posypala tymiánem a v předehřáté troubě pekla 15 minut 180°C.
Comments