„Přísloví, že láska prochází žaludkem skutečně funguje. Dobré jídlo nám ve střevech zaktivuje serotonin-hormon štěstí a my máme pocit klidu, štěstí a spokojenosti. Tento sýrový dezert je alternativa plněné pizzy, který má stejné účinky. Dezert jsem naplnila rostlinným sýrem, šťavnatou cuketou a posypala směsí bylinek. Náplň jsem uzavřena do křehkého těsta, které jsem rozřezala a vytvořila pizza květ. “
Křehké těsto, které můžeme naplnit jakoukoliv náplní a tvořit různé tvary. Pro milovníky salných dezertů je to snadná výzva.
" Sýrový dezert "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 9 sýrových řezů
Na těsto
170 g hladké špaldové mouky
110 ml ovesného mléka
2 ČL sušeného droždí
1 ČL chlebového koření (kmín celý, sušená cibule, sušený česnek)
1/2 ČL černého sezamu
1/2 ČL bílého sezamu
50 ml olivového oleje
Na náplň
100 g celé mozzarelly (Violife)
2 PL Bio kečupu
50 g strouhaného sýru (Violife)
110 g cukety
1/2 ČL bazalky
1/2 ČL oregana
1/2 ČL provensálského koření
Postup
Do mísy dáme špaldovou mouku, sušené droždí, chlebové koření, černý a bílý sezam. Důkladně sypkou směs promícháme.
Vlažné mléko přilijeme do směsi, a nakonec přidáme olivový olej. Těsto hněteme tak dlouho (5 minut), až nám vznikne nelepivé, krásně hladké kompaktní těsto.
Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v klidu 30 minut na teplém místě.
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a vyválíme na pomoučněném válu na kruhovou placku o průměru 25 cm.
První vyválenou placku dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme kečupem. Do středu placky dáme cihlu mozzarelly. Strouhaný sýr rozprostřeme po celé placce.
Placku posypeme kořením a bylinkami. Přidáme na kolečka nastrouhanou cuketu a vše přikryjeme druhou plackou.
Promačkáme okraj placky a kolečkem na pizzu těsto rozřežeme do kytky (střed placky cca průměr 5 cm necháme, jinak placku kolečkem rozřežeme na devět dílů). Jednotlivé díly otočíme do šneka.
Troubu si předehřejeme na 220°C.
Vidličkou těsto propícháme, aby se nám ve středu nenafouklo a pečeme 20 minut/220°C.
Poznámka: Můžeme vykynuté těsto přikrýt potravinářskou fólií a nechat do
druhého dne v lednici. Těsto dozraje a je krásně křupavé.
Comments