„Najít v lese ty správné houbařské úlovky a procházet se lesem na čerstvém vzduchu je pro milovníky hub, tou nejdokonalejší relaxací. V kuchyni si z hub můžeme připravit chutné a zdravé dobroty na mnoho způsobů. Žampiónová pomazánka s vlašskými ořechy nás o své originalitě přesvědčí.“
Houby, fungují skutečně jako houby (když je vystavíme slunci nebo UV lampě obsah vitamínu D se zvýší). Všeobecně houby obsahují pro nás důležité vitamíny a minerální látky. Pyšní se snadno dostupným vitamínem B12. Pro vysoký obsah vody a minimum kalorií jsou houby vhodné pro přípravu pokrmů při redukci hmotnosti. Žampióny posilují funkci žaludku a sleziny, mají antibiotické účinky.
" Žampiónová pomazánka "
Seznam ingrediencí
250 g čerstvých žampiónů
1 PL olivového oleje
1 ks žluté cibule
1/4 ČL mletého římského kmínu
3 stroužky česneku
70 g mrkve (1 ks)
60 g vlašských ořechů
1 ČL houbového koření
90 g sojanézy
sůl
Postup
Žampióny očistíme od zeminy, stejně jako jiné houby. Propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
Do hlubší pánve (woku) nalijeme olivový olej, přidáme česnek, římský kmín a na nudličky nakrájenou cibuli. Restujeme do sklovata.
Přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, vlašské ořechy a rozkrájené žampióny. Přisypeme houbové koření a restujeme. Žampiony pustí vodu a zhnědnou. Když máme mrkev poloměkkou a voda z žampiónů se odpařila vypneme plamen a připravenou směs na pomazánku necháme vychladnout.
Do mixéru dáme vychlazenou směs, přidáme sojanézu a sůl dle chuti. Při vysokých otáčkách rozmixujeme na hustou pomazánku. Pokud máme rádi pomazánku řidší, přidáme sojanézu.
Comments