„Sladký dezert s lepkem nebo bez? Ne každý si může dopřát všechny suroviny, aniž by se neprojevily nepříjemné příznaky po jejich konzumaci. Právě recept na přípravu mandlových buchtiček je univerzální. Zde můžeme nekonečně kombinovat ořechovou mouku s bezlepkovou moukou. Vláčnost a chuť plněných buchtiček s kyselým podtónem šťavnaté blumy je dokonalý.“
Blumy, stejně jako švestky, třešně a meruňky jsou kuličky plné zdraví. Ve slupkách jsou mnohonásobně skryty nenasycené mastné kyseliny, které brání pronikání bakterií do našeho organismu a posilují imunitní systém. Velký obsah vitamínů E, který jako silný antioxidant zpomaluje stárnutí.
" Mandlové buchtičky s blumou "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 18 buchtiček
200 g mandlové mouky
200 hladké špaldové mouky
130 g třtinového cukru
12 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
pár kapek mandlového aroma
1 ks banánu (středně velký)
300 ml mandlového mléka
100 ml slunečnicového oleje
1/4 ČL mleté kurkumy
300 g blum (5 ks)
200 g švestkových povidel
silikonové formičky
Postup
V míse smícháme všechny suché ingredience: mandlovou mouku, špaldovou mouku, třtinový cukr, kypřící prášek do pečiva , mletou kurkumu, špetku soli a důkladně promícháme.
Do mixéru dáme banán, vlažné mandlové mléko, slunečnicový olej, mandlové aroma a rozmixujeme.
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Rozmixovanou směs vylijeme do mísy k suchým ingrediencím. Mícháme, alespoň 3 minuty, aby nám vzniklo hladké (řidší) těsto.
Na pečící plech vyrovnáme formičky, které naplníme připravenou směsí z jedné třetiny.
Čajovou lžičkou nabíráme povidla, která dáme do středu formičky na těsto.
Povidla zalijeme těstem tak, abychom nechali alespoň 3 mm okraj.
Blumy rozpůlíme, vypeckujeme a půlky ještě rozkrojíme. Nakrájené čtvrtky blumy klademe slupkou do těsta (aby nám šťáva z blumy nevytekla do těsta).
Buchtičky posypeme drcenými mandlemi a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C/25 minut.
Comments