„Míchaný zeleninový salát, který jsem tentokrát připravila trochu jinak. Kombinace pečené dýně s granátovým jablkem nám nabízí různé chuťové textury. Šťavnatá zrna granátového jablka dodají salátu svěží kyselost, která vyvažuje lehkou sladkost dýně. “
Máslová dýně neboli muškátová dýně je pro nás další skvělou zeleninou s bohatým využití v kuchyni. Vysoký obsah vitamínu A, C, E, a K, stejně jako obsah minerálních látek jako je draslík, hořčík a mangan. Dýně obsahuje důležité živiny pro zdraví očí, tvorbu kolagenu, hojení ran. Jeho konzumace posiluje náš imunitní systém.
" Zeleninový salát s pečenou dýní "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 4 porce
600 g máslové dýně
150 g římského salátu
1 ks cibule
150 g růžičkové kapusty
1 ks granátového jablka
200 g tofu natural
1 PL kukuřičného škrobu
2 PL sójové omáčky
2 PL olivového oleje
1 ČL směs jordánských bylin (nebo směs bylin do salátů)
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL tymiánu
1/4 ČL chilli
Na zálivku
15 ml citrónové šťávy
35 ml javorového sirupu
20 ml olivového oleje
20 g dijonské hořčice
mletý barevný pepř
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Máslovou dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a očištěnou růžičkovou kapustu. Přisypeme všechny bylinky, koření a důkladně promícháme.
Připravenou směs dáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 30 minut/200 °C.
Tofu vysušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na menší kostky. V míse nakrájené tofu smícháme s kukuřičným škrobem tak, aby tofu bylo obalené ze všech stran.
Rozpálíme si pánev se lžicí oleje a obalené tofu zprudka smažíme. Když tofu začne na povrch lehce zlátnout přidáme lžíci sójové omáčky. Flambováním (nadhazováním zeleniny v pánvi) získáme tofu krásně křupavé.
Do malé misky si dáme ingredience na zálivku. Olivový olej, dijonskou hořčici, javorový sirup, pepř a metličkou vymícháme.
Vyloupeme si zrna granátového jablka.
Na plátky rozkrájíme římský salát, přidáme pečenou zeleninu, křupavé tofu, granátové jablko a nakonec postříkáme zálivkou.
Comments