top of page

ZELENINOVÝ SALÁT S PEČENOU DÝNÍ

„Míchaný zeleninový salát, který jsem tentokrát připravila trochu jinak. Kombinace pečené dýně s granátovým jablkem nám nabízí různé chuťové textury. Šťavnatá zrna granátového jablka dodají salátu svěží kyselost, která vyvažuje lehkou sladkost dýně. “

Máslová dýně neboli muškátová dýně je pro nás další skvělou zeleninou s bohatým využití v kuchyni. Vysoký obsah vitamínu A, C, E, a K, stejně jako obsah minerálních látek jako je draslík, hořčík a mangan. Dýně obsahuje důležité živiny pro zdraví očí, tvorbu kolagenu, hojení ran. Jeho konzumace posiluje náš imunitní systém.

" Zeleninový salát s pečenou dýní "

Seznam ingrediencí

Počet porcí: 4 porce


  • 600 g máslové dýně

  • 150 g římského salátu

  • 1 ks cibule

  • 150 g růžičkové kapusty

  • 1 ks granátového jablka

  • 200 g tofu natural

  • 1 PL kukuřičného škrobu

  • 2 PL sójové omáčky

  • 2 PL olivového oleje

  • 1 ČL směs jordánských bylin (nebo směs bylin do salátů)

  • 1/2 ČL kurkumy

  • 1/2 ČL tymiánu

  • 1/4 ČL chilli

    Na zálivku

  • 15 ml citrónové šťávy

  • 35 ml javorového sirupu

  • 20 ml olivového oleje

  • 20 g dijonské hořčice

  • mletý barevný pepř


Postup


  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C.

  2. Máslovou dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a očištěnou růžičkovou kapustu. Přisypeme všechny bylinky, koření a důkladně promícháme.

  3. Připravenou směs dáme na plech s pečícím papírem. Postříkáme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 30 minut/200 °C.

  4. Tofu vysušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na menší kostky. V míse nakrájené tofu smícháme s kukuřičným škrobem tak, aby tofu bylo obalené ze všech stran.

  5. Rozpálíme si pánev se lžicí oleje a obalené tofu zprudka smažíme. Když tofu začne na povrch lehce zlátnout přidáme lžíci sójové omáčky. Flambováním (nadhazováním zeleniny v pánvi) získáme tofu krásně křupavé.

  6. Do malé misky si dáme ingredience na zálivku. Olivový olej, dijonskou hořčici, javorový sirup, pepř a metličkou vymícháme.

  7. Vyloupeme si zrna granátového jablka.

  8. Na plátky rozkrájíme římský salát, přidáme pečenou zeleninu, křupavé tofu, granátové jablko a nakonec postříkáme zálivkou.




1 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page