„Podzimní měsíce, jsou tím správným obdobím sklizně a sezóny dýní. Tento čas nás svádí k přípravě různých hřejivých jídel. Dýně, proto hraje v kuchyni hlavní roli. Sladká dýňová cihla má bohatou komplexní chuť, díky použitým ingrediencím. Dýně dodá svou sladkost a kakao jemnou hořkost. Perníkové koření prohloubí a zjemní chuť celého dezertu.“
Dýně má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví, protože je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Podporuje dobrý zrak díky obsaženému beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Celkově, dýně přináší našemu tělu široké spektrum výhod.
" Sladká dýňová cihla "
Seznam ingrediencí
400 g dýně Hokaido (čistá váha bez jadřince, neoloupaná)
250 g hladké špaldové mouky
130 g třtinového cukru
90 ml slunečnicového oleje
50 g arašídového másla
1 ks banánu
200 ml vlažného ovesného mléka
12 g kypřícího prášku
1 ČL mleté skořice
1/2 ČL perníkového koření
25 g kakaa
30 g čokoládových lentilek na vaření (DM)
špetka soli
1 PL dýňových semínek
Postup
Dýni nejprve důkladně omyjeme, vydlabeme jadřinec a nakrájíme na kostky. Poté dáme do hrnce s vodou a vaříme dýni doměkka. Scedíme vodu a necháme vychladnout.
Do mísy dáme špaldovou mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, skořici, perníkové koření, sůl, čokoládové lentilky (můžeme přidat ořechy a sušené ovoce) a důkladně promícháme.
Do mixéru dáme banán. uvařenou dýni, arašídové máslo, slunečnicový olej, vlažné mléko a rozmixujeme na pyré.
Do mísy k suchým ingrediencím přidáme rozmixované pyré a všechny suroviny promícháme.
Připravené (řidší) těsto rozdělíme do dvou nádob. Do jedné poloviny přidáme kakao. Tím nám vzniknou dvě krásné barvy.
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Formu na chléb vymažeme olejem a vysypeme moukou (pro snadné vyklopení cihly)
Velkou lžicí střídavě vyléváme těsto do formy (jako když děláme vrstvy).
Nakonec cihlu posypeme dýňovými semínky a pečeme 60 minut/180°C.
Comments