„Přirozenou sladkost a jemnost batátů jsem tentokrát využil k přípravě batátových noků. V tomto receptu je chuť podtržena dýňovým pyré. Noky, které jsou měkké a chuťově bohaté v kombinaci s výraznou chutí omáček s houbami či kysaným zelím tento pokrm skvěle vyvažují.“
Batáty jsou sladké brambory, které mají mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Důležitý obsah všech klíčových prvků, dokáže při jejich konzumaci ovlivnit naše zdraví. Batáty, mají nízký glykemický index což znamená, že prudce nezvyšují hladinu cukru, a to je výhodné pro stabilizaci energie po celý den.
" Batátové noky "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 5 porcí
540 g batátů (1 ks)
360 g očištěné dýně
1 stroužek česneku
40 g dýňových semínek
50 ml slunečnicového oleje
1 lněné vejce (1 PL mletého lnu smíchaná s 2 PL vody)
300 g špaldové krupice
100 g hladké špaldové mouky
sůl
Postup
Dýni omyjeme, očistíme od jadřince a nakrájíme na kostičky (nemusíme loupat slupku).
Batát oloupeme a nakrájíme na menší kostky, abychom zkrátili pečení.
Troubu rozehřejeme na 200°C.
Na plech s pečícím papírem rozložíme rozkrájenou dýni (na jednu polovinu). Na druhou polovinu rozprostřeme batáty. Osolíme a pečeme 30 minut/200 °C doměkka. Poté necháme vychladnout.
Do mixéru dáme vychlazené batáty, česnek, dýňová semínka, slunečnicový olej a rozmixujeme na pyré.
V míse rozmačkáme vychlazené batáty šťouchadlem na brambory.
Přidáme dýňové pyré, špaldovou krupici, špaldovou mouku, lněné vejce a vypracujeme kompaktní těsto, které nesmí lepit (pokud lepí, přidáme mouku).
Ve větším hrnci necháme vařit vodu, kterou osolíme.
Batátové těsto si rozdělíme na čtyři díly, z kterých vyválíme válečky o průměru 4 cm.
Válečky rozřežeme na 3 cm noky, které lehce ve středu noku promáčkneme vidličkou (jako punc).
Připravené batátové špalky vaříme postupně ve vroucí vodě 5 minut (noky vyplavou na hladinu).
Batátové noky servírujeme se zelím, špenátem, dušenými fazolkami nebo jinou zeleninou. Pro jedlíky (ne)masa oběd obohatíme seitanem nebo pečeným tofu.
Comments