„Veganský bramborový salát, který díky přidaným jablkům dodává přirozenou sladkost a osvěžující šťavnatost. V kombinaci s kyselou okurkou prohlubuje chuť sladkokyselých tónů. Lehký bramborový salát s jablky jako ideální pokrm na sváteční stůl.“
Brambory jsou základní potravinou mnoha kultur a mají své benefity pro naše zdraví. Díky vysokému obsahu sacharidů ve formě škrobu jsou dobrým zdrojem energie. Obsahují vitamíny, minerály a vlákninu. Brambory, však mají vysoký glykemický index (může způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi), proto je vhodná jejich konzumace s bílkovinou nebo zdravými tuky. Vhodnou úpravou brambor je vaření pečení a dušení.
" Bramborový salát s jablky "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 4 porce salátu
600 g brambor (6 ks)
200 g mrkve
330 g jablek (2 ks)
150 g sterilovaných okurek
300 g sojanézy
sůl
1 ČL citrónové šťávy
Postup
Brambory omyjeme, neloupeme. Ve vodě vaříme do poloměkka. Z uvařených brambor vylijeme přebytečnou vodu a necháme vychladnout (vařím je den předem).
Mrkev oloupeme nakrájíme na kostičky a vaříme ve vodě do poloměkka. Vylijeme přebytečnou vodu a necháme vychladnout.
Brambory nakrájíme na menší kostky (já používám kráječ na brambory) a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou mrkev, okurky a promícháme.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky.
Přidáme sojanézu, citrónovou šťávu, sůl dle chuti a vše promícháme. Salát dáme do nádoby s víkem a necháme v lednici uležet, nejlépe do druhého dne.
Lehký bramborový salát pro každou příležitost.
Comments