ŠPENÁTOVÉ KYTIČKY
- Simply Vegan
- 5. 6.
- Minut čtení: 1
„Dokonale vyladěná kombinace křehkého těsta a jemné, slané náplně to jsou rychle připravené špenátové kytičky. Sýr ve spojení se špenátem působí svěže a šťavnatě. Špenátové kytičky jsou ideální volbou pro rychlé pohoštění, nebo jako lehký slaný snack.“

Veganské listové těsto na rozdíl od klasického listového těsta neobsahuje máslo nebo sádlo. Protože neobsahuje živočišné tuky, je zcela bez cholesterolu. Neobsahuje laktózu, proto je vhodnější pro lidi s intolerancí na laktózu.
" Špenátové kytičky "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 9
275 g listového těsta (vyválené)
150 g ochuceného špenátu (1 PL slunečnicového oleje, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, špetka muškátového květu)
100 g plátkového sýra (VIOLIFE)
1PL rozpuštěného másla
Postup
Mražený špenát necháme rozmrazit.
Do kastrolu dáme slunečnicový olej, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata.
Přisypeme špenát a provaříme. Přidáme nastrouhaný česnek, muškátový květ, osolíme dle chuti a necháme vychladnout.
Placku listového špenátu necháme viz návod 10 minut při pokojové teplotě, aby se s plackou dalo krásně pracovat.
Hrnkem o průměru 8 cm (nebo kruhovou formičkou) tvoříme z listového těsta a sýra kolečka, která následně budeme na sebe vrstvit (zbylé kousky sýra také použijeme do náplně).
Troubu předehřejeme na 210°C.
Na pečící plech dáme pečící papír a začneme tvořit kytičky.
Nejprve dáme na pečící papír kolečko listového těsta, kolečko sýra, lžičku špenátu dáme do středu a vše přikryjeme kolečkem listového těsta.
Vidličkou pomačkáme kolečka po obvodu a ve středu dvakrát propíchneme, aby se nám těsto nenafukovalo.
Nožem uděláme šest řezů od středu kolečka tak, aby 2 cm ve středu zůstaly neproříznutý.
Jednotlivé vzniklé lístky otáčíme ve směru o 90°.
Pečeme v troubě při teplotě 210 °C/20-25 minut dozlatova.
Upečené listové kytičky potřeme máslem.

Comments