top of page

PATISONOVÁ MISKA

  • Simply Vegan
  • 22. 10.
  • Minut čtení: 1

„Oběd, který díky patisonu a použité zelenině má jemnou, šťavnatou, přitom nasládlou chuť. Teplý, kouřový dozvuk a hloubku uvolňuje uzená paprika. Plnost a lehkou pikantnost, která se po upečení změní v měkkou, aromatickou vůni dává česnek a tymián. Jídlo, které voní po létě a slunci.“

ree

Patison neboli talířová dýně je výživově zajímavá. Nízkokalorická a lehce stravitelná zelenina. Podporuje zdravé trávení a detoxikaci organismu. Je dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek (obsahuje vitamín C, který podporuje imunitu, tvorbu kolagenu a pomáhá vstřebávat železo).

" Patisonová miska "

Seznam ingrediencí

Počet porcí: 2


  • 1 ks středně velkého patisonu

  • 2 PL olivového oleje

  • 1 ks cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 60 g quinoi

  • 100 g tofu natural

  • 6 ks cherry rajčat

  • 1 ks mrkve

  • 2 stvoly jarní cibulky

  • 1/4 ČL římského kmínu

  • 1 ČL tymiánu

  • 1 ČL uzené papriky

  • 1 PL lahůdkového droždí

  • sůl

  • pepř

  • 1/2 HR nastrouhané vegan mozzarelly



Postup


  1. Quinou propláchneme pod vodou a uvaříme doměkka viz návod.

  2. Patison omyjeme, vysušíme papírovou utěrkou a nožem odkrojíme pokličku.

  3. Vydlabeme jadřinec. Dužinu vyndáme pomocí lžíce, nebo nože a nakrájíme na malé kostky. Dáme stranou.

  4. Do hluboké pánve (woka) nalijeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, římský kmín. Přidáme nakrájený česnek a restujeme cibuli do sklovata.

  5. Troubu si předehřejeme na 180°C.

  6. K restované cibuli přidáme rozkrájená rajčata, nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou dužinu z patisonu a tofu. Lehce podlijeme vodou.

  7. Přidáme tymián, uzenou papriku, pepř a vaříme z prudka 10 minut.

  8. Do směsi přidáme quinou, lahůdkové droždí a promícháme.

  9. Směs nasypeme do patisonové misky, přikryjeme patisonovou pokličkou a v troubě pečeme 30 minut/180°C.

  10. Nakonec pokličku dáme stranou, směs posypeme nastrouhanou mozzarellou a necháme ještě 10 minut zapéct.



ree

Komentáře


Napište nám

Děkujeme za odeslání!

Banana

S láskou Zdena

bottom of page