PATISONOVÁ MISKA
- Simply Vegan
- 22. 10.
- Minut čtení: 1
„Oběd, který díky patisonu a použité zelenině má jemnou, šťavnatou, přitom nasládlou chuť. Teplý, kouřový dozvuk a hloubku uvolňuje uzená paprika. Plnost a lehkou pikantnost, která se po upečení změní v měkkou, aromatickou vůni dává česnek a tymián. Jídlo, které voní po létě a slunci.“

Patison neboli talířová dýně je výživově zajímavá. Nízkokalorická a lehce stravitelná zelenina. Podporuje zdravé trávení a detoxikaci organismu. Je dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek (obsahuje vitamín C, který podporuje imunitu, tvorbu kolagenu a pomáhá vstřebávat železo).
" Patisonová miska "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 2
1 ks středně velkého patisonu
2 PL olivového oleje
1 ks cibule
2 stroužky česneku
60 g quinoi
100 g tofu natural
6 ks cherry rajčat
1 ks mrkve
2 stvoly jarní cibulky
1/4 ČL římského kmínu
1 ČL tymiánu
1 ČL uzené papriky
1 PL lahůdkového droždí
sůl
pepř
1/2 HR nastrouhané vegan mozzarelly
Postup
Quinou propláchneme pod vodou a uvaříme doměkka viz návod.
Patison omyjeme, vysušíme papírovou utěrkou a nožem odkrojíme pokličku.
Vydlabeme jadřinec. Dužinu vyndáme pomocí lžíce, nebo nože a nakrájíme na malé kostky. Dáme stranou.
Do hluboké pánve (woka) nalijeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, římský kmín. Přidáme nakrájený česnek a restujeme cibuli do sklovata.
Troubu si předehřejeme na 180°C.
K restované cibuli přidáme rozkrájená rajčata, nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou dužinu z patisonu a tofu. Lehce podlijeme vodou.
Přidáme tymián, uzenou papriku, pepř a vaříme z prudka 10 minut.
Do směsi přidáme quinou, lahůdkové droždí a promícháme.
Směs nasypeme do patisonové misky, přikryjeme patisonovou pokličkou a v troubě pečeme 30 minut/180°C.
Nakonec pokličku dáme stranou, směs posypeme nastrouhanou mozzarellou a necháme ještě 10 minut zapéct.







Komentáře