" Čočkové placky, na povrchu křupavé, uvnitř krásně šťavnaté pro děti i dospělé. Omeleta plná zeleniny s čočkovou moukou. Čočka je dobrou alternativou pro výrobu zdravých omelet nebo placek."
Čočka je luštěnina s vysokým obsahem rostlinné bílkoviny a vlákniny. Bílkoviny, které jsou důležité pro růst a obnovu našeho organismu. Vláknina, která snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi po jídle. Právě doma vyrobená čočková mouka je skvělým pomocníkem v kuchyni při vaření, pečení nebo smažení různých jídel ve slaných i sladkých variantách.
" Bezlepková veganská omeleta, plná zeleniny "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 8 placek
150 g žluté čočky
1 ks červené cibule
1 ks mrkve
1 PL olivového oleje
1/2 ks žluté papriky
300 g cukety ( středně velká cuketa)
2 stonky jarní cibulky
1 hrst baby špenátu
40 g strouhaného vegan sýra
10 g lahůdkového droždí (2 plné PL)
4 ČL jablečného octa
1 ČL kurkumy
3 stroužky česneku
1 ČL prášku do pečiva
černou sůl
200 ml vody
slunečnicový olej na smažení
Postup
Čočku rozmixujeme při vysokých otáčkách na mouku.
Do mixéru k čočkové mouce přidáme lahůdkové droždí, jablečný ocet, česnek, prášek do pečiva, kurkumu, černou sůl a vodu. Rozmixujeme na hladkou hmotu.
Na pánev dáme olivový olej, přidáme na tenké proužky nakrájenou červenou cibuli a restujeme do sklovata.
Do připravené mísy nastrouháme nahrubo mrkev, na slabé proužky papriku a jarní cibulku. Baby špenát propláchneme, nasekáme na menší kousky a přidáme do mísy. Cubetu nastrouháme nahrubo, vymačkáme z ní přebytečnou vodu a přidáme k připravené zelenině. Přisypeme orestovanou cibuli a vše promícháme.
Nakonec přidáme umixovanou omeletovou hmotu a promícháme. Dosolíme dle chuti. Případně přidáme chilli a pepř.
Do pánve nalijeme olej, který necháme rozpálit. Lžící tvoříme 1-1,5 cm vysoké placky které smažíme dozlatova po obou stranách.
Comments