LUŠTĚNINOVÁ MOZAIKA
- Simply Vegan
- 16. 1.
- Minut čtení: 1
„Luštěninová polévka plná barev, která chutná robustně a přitom vyváženě. Hojnost chutí sladkého, kyselého, bylinného s příjemnou texturou díky kombinaci luštěnin a zeleniny. Polévka, která nás uspokojí a zahřeje ideálně v chladných dnech.“

Luštěniny se řadí mezi důležité suroviny s významným zdrojem rostlinné bílkoviny, vysokým obsahem vlákniny, která zlepšuje střevní peristaltiku a pomáhá při prevenci zácpy. Vláknina podporuje růst prospěšných střevních bakterií. Luštěniny jsou také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Namáčení a vaření luštěnin snižuje obsah antinutričních látek, které mohou bránit vstřebávání některých minerálů.
" Polévka luštěninová mozaika "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 4 porce polévky
100 g suchých barevných fazolí
1ČL saturejky
50 g cizrny
230 g brambor (3 ks)
110 g mrkve (1 ks větší mrkve)
1 ks žluté cibule
2 stroužky česneku
2 PL slunečnicového oleje
1/2 ČL římského kmínu
4 ks bobkových listů
1 L vody
1 ČL tymiánu
1/2 ČL rozmarýnu1 kostka zeleninového bujónu
50 g rajčatového protlaku
1 PL třtinového cukru
Postup
Fazole dáme do jedné mísy s vodou, cizrnu do druhé mísy s vodou. Luštěniny necháme namočené nejlépe přes noc.
Druhý den všechny luštěniny propláchneme čistou vodou a vaříme viz návod.
Do vyššího kastrolu dáme slunečnicový olej, na kostičky nakrájenou cibuli, římský kmín, bobkový list, nasekaný česnek a restujeme cibuli do sklovata.
Podlijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, zeleninový bujón a vaříme mrkev do poloměkka.
Přidáme na kolečka nakrájené brambory, tymián, rozmarýn a vaříme brambory do poloměkka.
Přidáme uvařené fazole, cizrnu, rajčatový protlak, cukr a krátce povaříme, aby se nám všechny chutě propojily.
Pokud je polévka příliš hustá přidáme vodu. Nakonec osolíme, případně přiostříme pikantním chilli.
Comments