top of page

VÁNOČKA

  • Simply Vegan
  • 8. 1. 2022
  • Minut čtení: 1

Aktualizováno: 17. 1. 2022


ree

Tradiční vánočka jako královna svátečního stolu bez které si to neumím představit. Vyzkoušejte si ji upéct ve zdravé podobě. Zamilujete si ji.

Lepší veganskou vánočku jsem nejedla.

Seznam ingrediencí


  • 500 g hladké špaldové mouky

  • 100 g pohankové mouky

  • ½ balíčku vanilkového pudinku

  • 300 ml rostlinného mléka (ovesné)

  • 140 g třtinového cukru

  • 1 kostka droždí (42 g)

  • 150 ml kokosového oleje

  • 1 ČL soli

  • Citrónová kůra

  • Špetka muškátového květu

  • Hrst rozinek

  • Několik kapek vanilkového aroma

  • 1 HR drcených mandlí

ree


Postup


1. Nejprve si vyrobíme kvásek. V ruce rozdrtíme droždí (celou kostku), dáme do většího

hrnku.

Přidáme polévkovou lžíci cukru a 50 ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek na

teplém

místě cca 15 minut.

2. V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl, citrónovou kůru, muškátový květ, pudinkový

prášek,

rozinky a mandle. Vše důkladně promícháme.

3. Do mísy přidáme vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozehřátý kokosový olej,

vanilkové aroma a vypracujeme těsto, které zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme

utěrkou a necháme1hodinu kynout na teplém místě.

4. Na moukou vysypaném válu těsto rozdělíme na devět dílů z kterých uválíme copy.

Nejprve zapleteme ze čtyř dílů cop a na konce dáme špejle, aby se nám nerozpletly

(pleteme na pečícím plechu s pečícím papírem, abychom vánočku nepřenášeli) .

5. Pak zapleteme cop ze tří kusů a položíme na upletený čtyř-cop.

Tím vytvoříme druhou vrstvu vánočky.

6. Ze dvou zbývajících kusů zapleteme cop a položíme na druhou vrstvu (tří-cop).

Na konece vánočky dáme špejle.

7. Vánočku potřeme kokosovým olejem a posypeme mandlemi.

8. Pečeme 10 minut/180 0 C a 35-40 minut/160 0 C

Komentáře


Napište nám

Děkujeme za odeslání!

Banana

S láskou Zdena

bottom of page