top of page

RESTOVANÝ ZELNÝ SALÁT SE ŠAFRÁNEM

  • Simply Vegan
  • 29. 6. 2023
  • Minut čtení: 1

" Restovaný zelný salát díky komplexní chuti šafránu, dodá tomuto salátu zemitou, sladkou, a přitom květinovou chuť jako med. Nezaměnitelná chuť a léčivá síla tohoto salátu, kterou ocení všechny naše smysly. "

ree

Hlávkové zelí je bohatým zdrojem vlákniny, vápníku, hořčíku a draslíku. Obsahuje také celou řadu vitamínů. Díky bohatému obsahu síry obnovuje a stimuluje růst plicní tkáně. Zelí do našeho jídelníčku můžeme zařadit v různých variantách. Zelí syrové, dušené, vařené či kvašené svým obsahem důležitých látek celkově posiluje náš imunitní systém.


" Restovaný zelný salát s šafránem "


Seznam ingrediencí

Počet porcí: 2 porce


  • 250 g hlávkového zelí

  • 1 ks cibule

  • 2 PL olivového oleje

  • 120 g mrkve (2 ks)

  • 20 g houby Jidášovo ucho

  • 1 ČL sušeného kopru

  • 1 ČL šafránu

  • 1 PL sójové omáčky

  • 1 PL nori zelených vloček

  • 1 PL balzamikového octa

  • mořskou sůl

Postup


  1. Houby Jidášovo ucho dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme houby bobtnat alespoň 10 minut. Když nám houby nabobtnají vylijeme přebytečnou vodu a necháme vychladnout.

  2. Do pánve dáme olivový olej. Na plátky nakrájenou cibuli, šafrán, kopr. Cibuli zprudka orestujeme do sklovata. Šafrán i kopr nám uvolní svou chuť a vůni.

  3. Přidáme na kostky nakrájené zelí, na kolečka nastrouhanou mrkev a orestujeme.

  4. Když se nám začnou jednotlivé listy zelí od sebe oddělovat přidáme sójovou omáčku a nori vločky. Promícháme, vypneme plamen a přilijeme balzamikový ocet. Nakonec osolíme dle vlastní chuti.

Takto připravený teplý zelný salát nás zahřeje, studený nás osvěží.



ree




1 komentář


Guest
(07. 7.)

Šafrán - Zlaté koření s tisíciletou tradicí

Děkuji za inspirativní recept! Šafrán, který jste použili, je skutečně fascinující koření s bohatou historií sahající až do starověké Persie. Málo lidí ví, že šafrán je nejdražším kořením na světě - jeden kilogram vyžaduje až 150 000 květů šafránu pravého a představuje práci zhruba 200 hodin sběru ručně.

Šafrán obsahuje více než 150 těkavých sloučenin, které mu dodávají charakteristickou chuť a vůni.

Z nutričního hlediska je šafrán bohatý na karotenoidy, zejména krocin a krocetin, které jsou zodpovědné za jeho intenzivní žlutou barvu. Tyto látky mají silné antioxidační vlastnosti a mohou podporovat zdraví očí. Moderní výzkumy ukazují, že šafrán může mít pozitivní vliv na náladu a může pomáhat při mírných depresivních stavech díky obsahu…

To se mi líbí

Napište nám

Děkujeme za odeslání!

Banana

S láskou Zdena

bottom of page