ČOČKOVÝ BURGER

Aktualizováno: 20. 1.


Obsah čočky v tomto burgeru nabízí kvalitní zdroj bílkovin. Po sójových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin (zejména obsah železa je téměř 100% doporučené denní dávky ve 100 g suché čočky).


Ingredience


  • 1 HR sušené čočky

  • 2,5 HR vody

  • 1 ČL petržele kudrnky

  • 1/4 ČL pepře

  • 3 stroužky česneku (natřeného)

  • 1,25 HR najemno nasekané cibule

  • 1/2 HR namletých ořechů (vlašské kešu nebo lískové)

  • 2 HR strouhanky

  • 1/2 HR mletého lněného semínka

  • 1,5 HR najemno nasekané kapusty špenátu nebo jiné listové zeleniny

  • 2 PL olivového oleje

  • 3 PL balzamikového octa

  • 2 PL hořčice

  • 2 PL lahůdkového droždí

  • 1,5 ČL mořské soli

  • 1 ČL mleté červené papriky

  • 1/2 HR špaldové mouky na obalení


Postup
  1. Do menšího hrnce dáme čočku, vodu, nastrouhaný jeden stroužek česneku a 1/4 hrnku cibule a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme zčásti přiklopené, dokud čočka nezměkne a voda se nevyvaří. Zatímco se čočka vaří, smícháme v míse namleté ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř, mletou papriku a dobře promícháme.

  2. Zbylou cibuli, česnek a zeleninu osmahneme na oleji (cca 5 min.) a poté odstavíme ze sporáku.

  3. Do měkké, vychlazené čočky přidáme ocet, hořčici a šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmačkáme na hustou kaši.

  4. Ve velké míse smícháme čočku, s osmahnutou zeleninou a suchou směsí se strouhankou. Necháme uležet v lednici cca 15-30 minut, klidně i přes noc.

  5. Lžící tvoříme burgery, které obalíme ve špaldové mouce a smažíme na rozpáleném oleji.



28 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše