Obsah čočky v tomto burgeru nabízí kvalitní zdroj bílkovin. Po sójových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin (zejména obsah železa je téměř 100% doporučené denní dávky ve 100 g suché čočky).
Ingredience
1 HR sušené čočky
2,5 HR vody
1 ČL petržele kudrnky
1/4 ČL pepře
3 stroužky česneku (natřeného)
1,25 HR najemno nasekané cibule
1/2 HR namletých ořechů (vlašské kešu nebo lískové)
2 HR strouhanky
1/2 HR mletého lněného semínka
1,5 HR najemno nasekané kapusty špenátu nebo jiné listové zeleniny
2 PL olivového oleje
3 PL balzamikového octa
2 PL hořčice
2 PL lahůdkového droždí
1,5 ČL mořské soli
1 ČL mleté červené papriky
1/2 HR špaldové mouky na obalení
Postup
Do menšího hrnce dáme čočku, vodu, nastrouhaný jeden stroužek česneku a 1/4 hrnku cibule a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme zčásti přiklopené, dokud čočka nezměkne a voda se nevyvaří. Zatímco se čočka vaří, smícháme v míse namleté ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř, mletou papriku a dobře promícháme.
Zbylou cibuli, česnek a zeleninu osmahneme na oleji (cca 5 min.) a poté odstavíme ze sporáku.
Do měkké, vychlazené čočky přidáme ocet, hořčici a šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmačkáme na hustou kaši.
Ve velké míse smícháme čočku, s osmahnutou zeleninou a suchou směsí se strouhankou. Necháme uležet v lednici cca 15-30 minut, klidně i přes noc.
Lžící tvoříme burgery, které obalíme ve špaldové mouce a smažíme na rozpáleném oleji.
Comments