Pražená slunečnicová a dýňová semínka dodávají tomuto fazolovému salátu výjimečnou výraznou chuť.
Svou chutí vás přesvědčí o tom, že je to podobné, jako když se posadíme k misce ořechů nebo misce chipsů, které máme rádi a neumíme si říct dost.
Fazole jsou luštěniny s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a řadou zdraví prospěšných složek. Obsahují malé množství tuků a kalorií. Snižují krevní tlak a mají pozitivní vliv na krevní cukry. Při hubnutí, ale také při diabetu je proto vhodné zařadit fazole do svého jídelníčku. Všeobecně víme, že fazole posilují funkci celého trávícího traktu.
"Fazolový salát plný nejen bílkovin"
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 2
50 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
150 g vařených fazolí (vařené ve vodě se Saturejkou)
1 PL olivového oleje
1 PL sójové omáčky
70 g nakrájené barevné papriky (použila jsem červenou, žlutou)
1 ČL citrónové šťávy
1 ks menší cibule
1 hrst rukoly
Postup
Fazole necháme namočené nejlépe přes noc ve vodě.
Druhý den fazole propláchneme a uvaříme ve vodě doměkka. Do vody přidáme jednu kostku zeleninového bujónu. Uvařené fazole scedíme a necháme vychladnout.
Do pánve si dáme lžíci olivového oleje, přidáme slunečnicová a dýňová semínka. Pražíme 1-2 minuty na větším plamenu. Pak přidáme lžíci sójové omáčky. Pražíme ještě 1 minutu.
Vychlazené fazole přesypeme do mísy. Přidáme opražená semínka, nasekanou rukolu, nakrájenou papriku a cibuli.
Nakonec přidáme citrónovou šťávu a několik kapek olivového oleje. Všechny ingredience promícháme.
Poznámka : Při vaření všech luštěnin používám jednu lžíci koření Saturejka, která působí proti nadýmání a má zároveň protizánětlivé účinky. Satutejka v luštěninách dokáže odstranit látky, které citlivému zažívání způsobují tyto těžkosti (nadýmání).
Comments