LASAGNE SE ŠPENÁTEM

Lasagne se špenátem, zalité jemným krémovým bešamelem, dají těmto tradičním italským těstovinám neodolatelnou chuť. Takto připravené těstoviny rozšíří naši kulinářskou fantazii pro přípravu dalších zdravých těstovinových jídel.

Semolinové těstoviny mají vyšší nutriční hodnotu, nejen pro zvýšený obsah bílkovin, ale také více minerálních látek než klasické těstoviny. Důležité pro nás je jejich nízký glikemický index. Při pomalém trávení nedochází k tak rychlému nárůstu hladiny krevního cukru. Za mě jsou to nejchutnější těstoviny.

"Špenátové lasagne s krémovým bešamelem"



Seznam ingrediencí

Počet porcí: 4 porce

  • 200 g Semolinových lasagní (10 plátků)

  • 800 g mraženého listového špenátu

  • 1 ks cibule

  • 6 stroužků česneku

  • 200 g tofu karbanátků nebo seitánků (SUNFOOD)

  • 4 PL olivového oleje

Ingredience na bešamel:

  • 60 g hladké špaldové mouky

  • 50 ml olivového oleje

  • 800 ml vody

  • 2 kostky zeleninového bujónu

  • 2 PL lahůdkového droždí

  • 150 g vegan smetany

  • muškátový oříšek

  • sůl

  • pepř

Postup

Nejprve si uvaříme špenát.

  1. Do hrnce dáme olivový olej a na kostičky nakrájenou cibuli, kterou orestujeme do sklovata.

  2. Přidáme rozmražený špenát a podlijeme vodou. Povaříme 10 minut. Přidáme najemno nastrouhaný česnek a sůl. Promícháme a necháme vychladnout.

Příprava bešamelu.

  1. Z vody a zeleninových bujónů si uvaříme vývar.

  2. Do hrnce dáme olivový olej, přidáme mouku a povaříme do zpěnění mouky. Za stálého míchání metličkou podlijeme polovinou zeleninového vývaru. Mícháme dokud nám nevznikne krém bez hrudek.

  3. Přilijeme zbytek vývaru.

  4. Přidáme lahůdkové droždí, smetanu. Na mírném plamenu a za občasného míchání vaříme 10 minut.

  5. Přidáme muškátový oříšek, pepř a sůl. Krátce povaříme.

Vrstvení lasagní.

  1. Připravíme si zapékací misku 23 x 23 cm nebo pekáč. Na dno vylijeme slabou vrstvu bešamelu. Na bešamel položíme plátky lasagní vedle sebe, aby jsme pokryli bešamel. Na lasagně dáme vrstvu špenátu. Posypeme nahrubo nastrouhaným tofu karbanátky a zalijeme lehce bešamelem. Toto vrstvení (bešamel, lasagně, špenát, tofu) ještě jednou zopakujeme, aby nám vznikla druhá vrstva. Na bešamel dáme poslední třetí vrstvu lasagní a polijeme bešamelem.

  2. Zapékací misku přikryjeme alobalem a dáme péct na 25 minut/200 st.C.

  3. Sundáme alobal a pečeme dozlatova 20 minut/200 st.C.





16 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše