"Takto připravená petrželová pomazánka, bez tepelné úpravy nám podtrhne svou výraznou chuť příslušné zeleniny. Našemu tělu dodá důležité minerální látky a vitamíny v přírodní podobě."
Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která své aroma neztrácí ani při tepelné úpravě. Nabízí svým složením řadu důležitých vitamínů a minerálních látek (především vápník, draslík a železo). Petržel obsahuje též celou řadu éterických olejů, které mají zdraví prospěšné účinky včetně antimikrobiálních (působí proti virům, bakteriím a plísním).
"Lahodná petrželová pomazánka"
Seznam ingrediencí
100 g čerstvé petržele
100 g mrkve
1 ks jablka
1/2 ks cibule
1 PL olivového oleje
170 g sojanézy
40 g mletého slunečnicového semínka
1 ČL citrónové šťávy
1 ČL Psyllia
sůl
Postup
Do mixéru dáme očištěnou na kousky nakrájenou petržek, mrkev, mletá slunečnicová semínka. Jablko oloupeme a vyřízneme jadřinec. Nakrájíme na kousky a přidáme do mixéru.
Přidáme olivový olej, sojanézu, citrónovou šťávu, psyllium, sůl a rozmixujeme do konzistence pomazánky (pokud by byla pomazánka příliš řídká, přidáme lžíci psyllia.
Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Přidáme do pomazánky a promícháme. Petrželovou pomazánku podáváme s pečivem, dozdobíme sezamem nebo pažitkou.
Comments