" Dýňová pomazánka sytě oranžovo-žluté barvy s vysokým obsahem karotenoidů připomínající mrkev. Pomazánka, která svou nasládlou chutí, přidanými bylinkami a hedvábnou strukturou zpečetí svou neodolatelnou chuť. "

Dýně je další důležitá zelenina, která by v našem jídelníčku neměla chybět. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Rostlinné barvivo (karotenoid) lutein pro správnou funkci očí. Pozitivně působí na činnost našich střev, váže na sebe toxické látky a vyvádí je z těla ven. Její konzumace je vhodná při redukci hmotnosti.
" Dýňová pomazánka "
Seznam ingrediencí
400 g dýně Hokaido (očištěná a nakrájená na kostky)
1 ks cibule
2 stroužky česneku
1 PL olivového oleje
30 g mletého slunečnicového semínka
20 g lahůdkového droždí (2 PL)
1 ČL sójové omáčky
1/2 ČL tymiánu
1/2 ČL mleté červené papriky
1 ČL Dijonské bio hořčice
sůl
barevný pepř
na posypání ořechy, semínky, jarní cibulku
Postup
Do hrnce dáme olivový olej, na kostičky nakrájenou cibuli, česnek a na větším plamenu necháme cibuli zesklovatět. Ztlumíme plamen.
Přidáme nakrájenou dýni se slupkou a podlijeme vodou tak, aby dýně byla pod hladinou vody. Vaříme 10 minut doměkka.
Uvařenou dýni necháme vychladnout a vylijeme přebytečnou vodu.
Do mixéru dáme lahůdkové droždí, sójovou omáčku, tymián, červenou papriku, hořčici, vychlazenou dýni, pepř a sůl.
Mixujeme při vysokých otáčkách do hladké krémové pomazánky.
Pokud by nám přišla dýňová pomazánka řídká, můžeme přidat polévkovou lžíci mletého lnu.

Comments