ŠŤAVNATÝ SEITAN V SÓJOVÉ OMÁČCE
- Simply Vegan
- 29. 5.
- Minut čtení: 1
„Na první kousnutí nás překvapí zlatavá krusta, kterou vytvořil kukuřičný škrob prudkým restováním. Jemně křupavý obal, pod kterým se ukrývá šťavnatý, hutný seitan s nasátou chutí bylinek. Prudkým zalitím sójové omáčky, a podlitím vody dojde k získání zkaramelizované omáčky s lehce slanou chutí.“

Seitan (pšeničný lepek, ze kterého je díky úpravě vyplaven škrob). Má vysoký obsah bílkovin, tudíž je skvělou náhradou masa pro vegany a vegetariány. Má nízký obsah tuku, cukru a neobsahuje cholesterol. Díky husté konzistenci a vysokému obsahu bílkovin nás zasytí na delší dobu.
" Šťavnatý seitan v sójové omáčce "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 2
200 g Seitanu speciál
15 g kukuřičného škrobu (1 1/2 PL)
1/2 ČL mletého tymiánu
1/2 ČL černé soli
2 PL olivového oleje
25 ml sójové omáčky
25 ml vody
Postup
Kousky seitanu propláchneme vodou, necháme okapat a zabalíme do papírové utěrky. Lehce pomačkáme, aby se do utěrky vsákla přebytečná voda.
Do mísy nasypeme kukuřičný škrob, černou sůl, tymián a promícháme.
Jednotlivé kousky seitanu nakrájíme na centimetrové plátky a dáme do mísy k připravené směsi. Krouživými pohyby mísy mísy promícháme plátky seitanu se směsí. Jednotlivé kousky seitanu, by měly být obalené ze všech stran.
Ve woku (hluboké pánvi) zprudka rozpálíme olivový olej a přidáme obalené plátky. Zprudka restujeme. Když je povrch plátků křupavý, vypneme plamen a seitan pokapeme sójovou omáčkou, a přitom nadhazujeme a obracíme plátky, aby se omáčka rozlila stejnoměrně.
To samé uděláme s přidanou vodou. Zapneme plamen a minutu restujeme, aby nám sójová omáčka s vodou zkaramelizovala.
Servírujeme s batáty, rýží nebo se zeleninovým salátem.
Comments