top of page

BATÁTOVÉ BROWNIES S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Aktualizováno: 8. 4. 2022



Batáty, ve variaci sladkého dezertu, nás přesvědčí svou přirozenou sladkou chutí se zamyslet nad tím, že jeho využití v kuchyni je mnohonásobné. Tento jemný batátový dezert je vhodný prostě pro všechny.

Batáty neboli sladké brambory jsou nejvýživnější zeleninou. Poskytují nám sacharidy, které nezpůsobují při konzumaci zvýšenou hladinu cukru v krvi. Mají méně kalorií a více vitamínů než klasické brambory. Jsou plné antioxidantů. Vysoký obsah beta karotenu nám při rozříznutí batátu napoví jeho krásná oranžová barva.


" JEMNÝ BATÁTOVÝ DEZERT"



Seznam ingrediencí


Korpus

  • 750 g batátů (uvařené na páře doměkka)

  • 130 g mandlového másla

  • 300 g mandlové mouky (mandle natural rozmixované na mouku)

  • 50 g kakaa

  • 90 ml javorového sirupu

  • 200 g mandlového mléka (rostlinného mléka)

  • 1 ks banánu

  • 1 ČL vanilkového aroma

  • 1/4 ČL jedlé sody

  • 2 ČL kypřícího prášku do pečiva

  • špetka mořské soli

  • 100 g Bio čokoládových peciček (nebo BIO rozdrcená čokoláda)

Čokoládová poleva

  • 100 ml kokosového oleje

  • 35 g kakaa

  • 50 g javorového sirupu

  • 1 ČL aroma vanilka Bourbon



Postup


  1. Nejprve očistíme batáty, rozkrájíme na menší kostky a uvaříme na vodní lázni doměkka. Uvařené batáty necháme vychladnout.

  2. Do mísy dáme všechny suché ingredience (mandlovou mouku, kakao, jedlou sodu, kypřící prášek, sůl, čokoládové pecičky) a důkladně promícháme.

  3. Vychlazené batáty dáme do mixéru spolu s mlékem a rozmixujeme na pyré. Přelijeme do mísy k suchým ingrediencím.

  4. Předehřejeme si troubu na 180 st.C.

  5. V mixéru rozmixujeme banán, vanilkový extrakt, mandlové máslo a javorový sirup na krém a přelijeme do mísy.

  6. Všechny ingredience důkladně promícháme

  7. Připravíme si formu 23 x 32cm do které dáme pečící papír.

  8. Připravené těsto na Brownies přelijeme do připravené formy a pečeme 45-50 minut na 180 st.C.

  9. Zatím co se nám korpus peče, připravíme si čokoládovou polevu.

Příprava čokoládové polevy

a) na vodní lázni si rozehřejeme kokosový olej. Vypneme plamen.

b) přidáme kakao, javorový sirup, vanilkový Bourbon a metličkou rozmícháme do

hladké polevy.

c) polevu dáme na chladné místo, aby nám vychladla a pomalu začala tuhnout.

10. Upečené Brownies necháme vychladnout. Polijeme čokoládovou polevou,

dozdobíme.


Poznámka: vyzkoušejte jednoduchý recept pečených batátů s olivovým olejem a

čerstvou zeleninou, kterou máte rádi.

Čím jednodušší příprava batátů je, tím větší výživové hodnoty nám tato

zelenina předává.






59 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page