top of page

ČOČKOVÁ POMAZÁNKA

" Čočková pomazánka je jednou z mnoha variant jak vykouzlit pomazánku z vařených luštěnin. Fazole, cizrna nebo čočka? Jedno mají společné, jsou to luštěniny, které nám dodají ty správné živiny."

Luštěniny jsou pro nás nejen výživově hodnotné, ale také velice bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálů. Luštěniny obsahují důležitou vlákninu, která ve střevech doslova působí jako kartáč. Konzumace luštěnin je další surovinou, kterou by jsme měli zařadit do svého jídelníčku.


" Zdravá čočková pomazánka "


Seznam ingrediencí


  • 100 g žluté čočky

  • 1 ks cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 15 g lahůdkového droždí

  • 20 g mletého lnu

  • 1 ČL kurkumy

  • 1 PL olivového oleje

  • 50 g sojanézy

  • 1 ČL jablečného octa

  • sůl, chilli koření


Postup


  1. Čočku namočíme alespoň na 1 hodinu do studené vody.

  2. Do kastrůlku dáme olivový olej a najemno nakrájenou cibuli. Když nám cibule zesklovatí, přidáme scezenou a propláchnutou čočku. Přilijeme vodu a čočku vaříme pár minut doměkka. Přebytečnou vodu z uvařené čočky vylijeme. Čočku necháme vychladnout.

  3. Do mixéru dáme česnek, vychlazenou čočku, kurkumu, lahůdkové droždí, mletý len, sojanézu, jablečný ocet, sůl, pepř a při vysokých otáčkách rozmixujeme. Pomazánku dáme do ledničky, aby nám krásně zhoustla ( len na sebe naváže přebytečnou vodu).

Poznámka: Při vaření můžeme použít např.: saturejku, kmín, salvěj, tymián, majoránku nebo v kuchyni nepostradatelný česnek. Tím snížíme případnou obavu z nadýmání při konzumaci luštěnin. Pomazánku můžeme namazat na pečivo, krekry, jako dip nebo přidat do salátů.



25 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page