top of page

DORT Z OVESNÝCH OTRUB

„Další mojí skvělou dobrotou je dort z ovesných otrub. Oves, který milují nejen koně :-). Já, se k nim přidávám. Tato přirozeně bezlepková obilovina dodá našemu tělu celou řadu důležitých živin. Dort je vláčný a krásně nadýchaný. Banány uložené ve středu, dodají dortu přirozenou sladkost. “

Oves je obilovina, které byla věnována pozornost již ve středověku. Její silné léčivé účinky při různých kožních onemocněních byli využívány již v klášterní medicíně. Oves je obilovinou, která se zpracovává a prodává v různém upravení. Oves můžeme v kuchyni využít v mnoha sladkých nebo slaných variantách.

" Dort z ovesných otrub "

Seznam ingrediencí

Dortová forma: průměr 22 cm


  • 240 g ovesných otrub

  • 150 g hladké špaldové mouky

  • 12 g kypřícího prášku do pečiva

  • 160 g třtinového cukru

  • 15 g kakaového prášku

  • 400 g zakysaného bílého ovesného jogurtu

  • 100 ml rozehřátého kokosového oleje

  • 100 ml ovesného mléka

  • špetka soli

  • vanilkové aroma

  • 100 g vegan čokolády na vaření nebo šípkový džem

  • 3 ks banánů



Postup


  1. Ovesné otruby v mixéru rozmixujeme na mouku a dáme do mísy. Přidáme špaldovou mouku, třtinový cukr, kypřící prášek do pečiva, kakaový prášek, sůl a důkladně promícháme.

  2. Přilijeme zakysaný ovesný jogurt, vlažné mléko, rozehřátý kokosový olej a vanilkové aroma. Mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladká dortová hmota.

  3. Troubu předehřejeme na 180° C.

  4. Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme moukou, aby šel korpus z formy snadno vyndat.

  5. Polovinu dortové hmoty vylijeme do formy.

  6. Oloupeme banány, které podélně rozkrojíme a poklademe vedle sebe do formy na první část dortové hmoty.

  7. Na banány vylijeme druhou část hmoty a dáme péct do vyhřáté trouby na 50 minut/180° C.

  8. Vychlazený dort potřeme čokoládovou polevou nebo džemem. Nakonec posypeme kokosovými hoblinami.



6 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page