LISTOVÝ ZÁVIN S OVOCEM
- Simply Vegan
- 3. 7.
- Minut čtení: 2
„Měkký, vláčný, šťavnatý a zároveň křupavý dezert ve kterém se střídá sladkost s ovocnou svěžestí. Je to prostě štrůdl, který se potká s makovým závinem a banánovým pudinkem-neobvyklé, ale překvapivě harmonické.“

Jablka jsou jedním z nejzdravějších a nejpřirozenějších druhů ovoce, které podporuje naše trávení a zdravý střevní mikrobiom. Díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidandů pomáhá tělu bojovat proti infekcím a zánětům. Posilují imunitní systém.
" Listový závin s ovocem "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 8
270 g jablek (1ks)
420 g hrušek (2 ks)
170 g banánu (1 ks)
60 g mletého máku
60 g třtinového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
40 g vanilkového pudinku (1 sáček)
275 g listového těsta
1 PL másla
Postup
Listové těsto vyndáme z obalu a necháme 10 minut povolit při pokojové teplotě.
Jablko a hrušky oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme na plátky. Vymačkáme přebytečnou vodu z ovoce, aby se nám těsto při pečení neroztrhlo a ovoce nevyteklo.
K nastrouhanému ovoci přidáme na kolečka nakrájený banán, vanilkový pudink, vanilkový extrakt, cukr, mák a důkladně promícháme.
Troubu rozehřejeme na 220°C.
V hrnku, necháme volně rozehřát na teplém sporáku máslo.
Rozbalíme měkké těsto na pečícím papíru a připravenou ovocnou směs dáme rovnoměrně na 1/3 těsta po delší straně s centimetrovým okrajem u konců, které pak můžeme snadno založit. Těsto rolujeme do závinu. Konce pomačkáme a založíme.
Konec podélné strany těsta necháme nahoře. Vidličkou pomačkáme těsto po celé délce (aby se vrstvy těsta spojily). Povrch závinu propícháme vidličkou, aby se těsto nenafukovalo.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 25 minut/220°C.
Upečený závin potřeme máslem.
Poznámka: Celou placku listového těsta můžeme posypat ovesnými vločkami, rozmixovanými na mouku. Závin nebude tak vlhký, protože ovesné vločky absorbují z ovoce přebytečnou vodu.







Komentáře