PODZIMNÍ ČOČKOVÝ KRÉM
- Simply Vegan
- 9. 10.
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 9. 10.
„Jemně nasládlá, lehce kořeněná a velmi voňavá polévka, která voní po podzimu i po dálkách. Zahřeje nás jako deka, ale přitom má v sobě svěžest díky citrónu a jablku, které nám v polévce otevírají všechny chutě. Podzimní čočkový krém je lahodný, voňavý a nutričně vyvážený.“

Zázvor jako malý zázrak přírody má pro naše tělo i mysl řadu přínosů. Mezi hlavní přínosy, patří úkol posilovače imunity (obsahuje látky jako gingerol a shogaol, které mají protizánětlivé a antibakteriální účinky). Zlepšuje cirkulaci krve, takže doslova "zahřívá zevnitř"- ideální při zimomřivosti.
" Podzimní čočkový krém "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 6
200 g červené čočky
3 PL olivového oleje
1 ks cibule
2 ks mrkve (200 g)
1 ks batátu (280 g)
110 g celeru bulvového
110 g petržele
15 g čerstvého zázvoru
1 kostka zeleninového bujónu
1/2 ČL římského kmínu
3 stroužky česneku
2 ČL kari koření
1 ks menšího jablka
1,3 l vody
čerstvý koriandr
100 ml kokosového mléka
1/2 ks citrónu
sůl
pepř
Postup
Než začneme vařit základ na polévku, dáme čočku do misky s vodou a necháme namočenou.
Ve vyšším hrnci na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme římský kmín. Cibuli restujeme do sklovata.
Oloupeme batát, mrkev, celer, petržel, česnek, zázvor a jablko. Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce k restované cibuli.
Podlijeme vodou, přidáme zeleninový bujón, kari koření a vaříme zeleninu doměkka.
Čočku propláchneme a když máme zeleninu měkkou, přidáme čočku, koriandr a kokosové mléko. Vaříme 5 minut (červená čočka nám změkne za chvíli).
Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
Přilijeme citrónovou šťávu, přidáme sůl a pepř. Podáváme s krutony nebo pečenou bagetou.

Komentáře