DÝŇOVÝ HUMUS
- Simply Vegan
- před 18 hodinami
- Minut čtení: 1
„Cizrna a tahini tvoří u tohoto humusu hutný a lehce oříškový základ, který je typický pro klasický humus. Pečená dýně vnáší do humusu přirozenou sladkost, smetanovou konzistenci, a navíc karamelové tóny. Orientální nádech a hloubku dodá římský kmín.“

Dýně je všestranná chutná surovina, ale také skutečná výživová hvězda. Je bohatá na vitamíny a antioxidanty, minerální látky a vlákninu. Podporuje naši imunitu, zdravou pokožku a zrak. Semínka dýně jsou superpotravinou, obsahují zinek, hořčík, bílkoviny a zdravé tuky.
" Dýňový humus "
Seznam ingrediencí
350 g oloupané, čisté dýně
240 g cizrny z plechu
2 PL sezamové pasty Tahini
2 PL olivového oleje
1 stroužek česneku
šťáva z 1/2 ks citrónu
1/2 ČL mletého římského kmínu
5 PL vody
1/4 ČL mleté skořice
sůl
na ozdobu dýňová semínka
Postup
Předehřejeme si troubu na 180°C.
Dýni oloupeme, vydlabeme jadřinec a čistou rozkrájíme na kostky.
Na plech s pečícím papírem rozložíme rozkrájenou dýni, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme v troubě 25 minut/180°C. Necháme vychladnout.
Do mixéru dáme propláchnutou cizrnu, pečenou dýni, tahini, olivový olej, česnek, citrónovou šťávu, římský kmín, sůl, skořici a vodu. Mixujeme při vysokých otáčkách na hladký krém. Pokud je humus příliš hustý přidáme převařenou vodu.

Komentáře